tisdag 27 februari 2018

Färgstarkt med växtfärgning

Vantar och vävar i växtfärgat ullgarn 

Genom åren har jag vävt, stickat och virkat med växtfärgat ullgarn. 
För mig är naturens färger de vackraste. I min trädgård har jag en hel del färgväxter. Krapp, vejde,färgkulla,vau,renfana,kermesbär och gullris mm.
Klassiska nordiska mönster på vantar blir extra fint i växtfärgat ullgarn. Jag färgar även med mer exotiska växter som finns att köpa i torkad form.
Blå, gul och röd bresilja, kurkumin/gurkmeja gulspån och mycket annat fint. Det har blivit allt svårare att hitta dessa i Sverige, så att leta på Etsy är ett tips.
Vårkumlavanten fick jag inspiration till av en medeltida runsten vars blomslingor är vackert stiliserade. 
Den är tvåändsstickad förutom själva mudden. 
Att föra över mönster från helt andra sammanhang till stickning är roligt!

torsdag 15 februari 2018

Tidaholmsvanten-en vacker folkdräktsvante från 1800-talet

Tidaholmsvanten

En mycket vacker vante som låg fullständigt bortglömd  i samlingarna på Tidaholms museum.Den gjorde jag beskrivning till på 90-talets början.Den blev min favorit i många år...stickade många vantar och sålde, bl a på Hemslöjden .
Här är ett par Tidaholmsvantar stickade så nära originalet som det går och som har krapprött ullgarn på de vackra rosorna. En fin gammal folkdräktsvante. Bilden blev affisch till utställningen Landskapets vantar som visades på Falbygdens museum. 
Det är svårt att sticka in tummen snyggt i detta täta mönster. På originalet har de lagt tummen mitt i handen. Detta skall enligt litteratur i ämnet vara ett tecken på att vanten är riktigt gammal.
1800-talets mitt är en trolig datering.
Möjligen kunde vanten vara från Fröjered.
Jag frågade runt lite då på 1990-talet...men de äldre ortsbor jag talade med kände inte till något. Hemslöjdens inventeringar på 1930-talet innehöll inga vantar av den här typen. Däremot fanns det några från Vänerområdet som var rikt mönstrade.
En sådan vante var med i min utställning. 
Och jag arbetar vidare med några mönster från Kålland.


The Tidaholm mittens with madder red roses.
My new design with inspiration from a pair of mittens in the textile collection of Tidaholms museum. 
Probably from mid 1800s. 
 Originalet stickat med mycket tunna stickor eller spetor som det heter i Västergötland! 
Det var länge sedan jag stickade Tidaholmsvanten,  mönstret är ganska intrikat...får se om jag får lust att göra några nya!
Det blev även en del mössor i mönstret också.
En konsthantverkare från Ekedalen var väldigt förtjust i dessa vantar och mössor. Hon köpte en del och de hamnade i Stockholm. 
Jag var med på en marknad på Söder i Stockholm ett år. Då sålde jag alla mina stickade vantar med växtfärgat garn. 
Så vanten har blivit spridd och kanske kan vanten i Tidaholms museums samlingar vara köpt på en marknad av en knalle och komma någon helt annan stans ifrån. Så är det med många mönster och vantar. De stickas och sprids ut i världen. 
Tack för ditt intresse!