Nu arbetar jag med en ny beskrivning till Åslevanten .
Nu i dagarna är det 100 år sedan Åslevanten hittades . På ulldagen i Åsle visade jag och berättade hur stygnet sys.
Ett nytt beskrivningshäfte kommer i höst i samband med vår utställning på Falbygdens museum. Materialsatser kommer att finnas till salu. Det garn som jag använt i alla år är det KRAV godkända ullgarnet från spinneriet i Madängsholm. Jag har studerat den beskrivning av Åslevanten som gjordes redan på 1930-talet samt de textilhistoriska genomgångar som gjorts av t ex Margarethe Hald och det visar sig att vanten som togs fram på 1980-talet på museet är alldeles för glest sydd. Det garn som användes då från Sotenäs spinneri fyller inte alls upp till den rätta masktätheten.
Här sitter jag och arbetar ...
Working on a new and updated description ...a booklet coming up later in autumn. How to make the Åsle mitten dated to the 1600's century.
En passande nål till att sy vanten är kort och med bredd upptill på 1 cm. Stygntäthet 13 maskor på 5 cm.
Äldre än Åslevanten (C14 daterad till ca. 1580) är Lödöse vanten från de medeltida stadslagren, daterad till 1100-talet. Den är sydd med liknande stygn som Åslevanten upptill.Den är lagad och sydd med täta små stygn.Nederdelen är sydd i ett eget unikt stygn och i nöthårsgarn.
Jag besökte Lödöse museum i våras och fick en trevlig pratstund med museets pedagog Liselott Öhrling ....kom text i GP under juli månad 2018!