Kopia av sländan från Alken Enge i ek.
Alltid lika intressant att läsa den danska arkeologitidskriften SKALK. Senaste numret om fynd av sländor eller delar av sländor från tidig järnålder.
Tenvikten från Alken Enge. Spinderedskap i makaber fundkontekst....bland menneskeknogler!
Ett stort slag kort efter Kristi födsel där skeletterade krigare offrats i en sjö,som numera växt igen till en mosse. SKALK:s grundare Harald Andersen undersökte platsen 1957-60. Offersjön undersöktes senast 2018. Mer än 380 krigare är offrade i sjön.Dessutom kom det fram små träföremål. Båtformade trästycken
med hål i. Som nu alltså visat sig vara träslända. Liknande sländor används än idag i exempelvis Iran.
med hål i. Som nu alltså visat sig vara träslända. Liknande sländor används än idag i exempelvis Iran.
Vi har gjort en egen kopia som jag skall testa att spinna på.
Så textilhistorisk verkstad lever vidare ett tag till! Utan att ge upp.
Dessutom har jag hittat flera intressanta kvinnoöden att skriva om. Samlar mina texter till en bok!
Bild från Trestena. De två kvarvarande stenarna av de ursprungligen tre från ett bortgrävt järnåldersgravfält.
Vävar Lars som bodde på Trestena herrgård och vävde till herrgårdarna i trakten har länge fascinerat mig. Nu blev det en text om honom också.
En linneservett vävd av Lars Andersson, som Vävar Lars egentligen hette,fotad på Västergötlands museum. 1858 kom Lars till herrgården och kom att bli trotjänare där. Han var även betjänt, skräddare och allt-i-allo. Levde mellan 1833 och 1920. Hans mor Anna Svensdotter vävde också till avsalu. Hon var hustru till gårdens kusk. Något av hennes vävda alster finns tydligen inte bevarat.
Gissar att Lars fick hjälpa sin mor och på så sätt lärde sig vävhantverket. Kulturhistoria som jag alltså nu lyfter fram.