fredag 26 augusti 2022

Växtfärgning plantdyeing plantefarvning med vejde och galläpple

 En skön höst nu särskilt sedan det kommit  35 mm regn vilket var välbehövligt för trädgården...bäcken längst ner i kanten av vårt "arboretum" var nästan uttorkad. Ja det är tankeväckande att se hur stora floder ute i Europa som Loire och Themsen nu bara är som små rännilar. Vatten är en rikedom! Vi tar vara på så mycket regnvatten vi kan. 

Det känns lite slösaktigt att växtfärga då.
Men jag ville ta vara på vejden...
Och testa ett annat recept.
Kanske inte det mest miljövänliga visade det sig med hemsk stank!
För mig är det obegripligt att folk vräker på med kemikalier i färgprocessen.
Ammoniak i kombination med vårt kalkhaltiga vatten gjorde att färgbadet slog över i blålila.
Här häller jag vejdebadet mellan två grytor...so far so good! Woad dyeing. 
Jag var inte nöjd med denna färgning så dagen efter färgade jag med galläpple. Även där är garnet obetat. 3 l vatten och 20 g torkad galläpple kokar i drygt 30 minuter. Sedan tillsätter jag 2 l vatten och garnet. 100 g ullgarn som legat i blöt och sedan kramats ur allt vatten. Låt garnet koka upp i färgbadet till 90 grader i ca 30 minuter. Ta upp garnet och tillsätt sedan 5-10 g ferrosulfat. Badet blir nästan svart och det går att färga flera omgångar garn i det. Även ett linnetyg färgades.
Tvätta garnet i Färgkrafts yllefärg och tillsätt ättika i sista sköljningen. Garnet blir väldigt mjukt av detta. Jag använde 2 tr plädgarn från Kampes spinneri och Shetland garn. 
Garnerna blev alltifrån svartgrå till lila och mauve. Alla färger som jag tycker mycket om och använder till mina vantar. Plantdying with gallnut. I just love the colors of nature....every time I dye is an adventure...sometimes it's a succesful process...and I'm happy with the result. My stash of plantdyed yarn increases and of course I need a lot of shades when I knit.
Nytt garn till kommande projekt.

Här hänger härvorna i min vävhörna.
Sjalväven är klar...tror jag.😊







  





söndag 14 augusti 2022

Vänervantar och augustitankar New yarns from my studio

 Nu börjar bilderna bli färdigmonterade till utställningen...exhibit work....

Ett collage av bilder till utställningen. 

 
En Vänervante i grovt handspunnet ullgarn...spunnet av toppullen från lammet Sigrid, ett Gästrikefår. I bakgrunden ett foto där jag sitter vid fyrplatsen längst ute på Hindens rev. En härlig sommardag att minnas!
 Är väl ganska så trött nu och hade behövt lite ledigt...men på grund av sjukdom i familjen blir det inga längre resor tyvärr. Så är ju livet ibland också. 
I helgen har vi kardat  upp mängder med ull bl a Åsenull och Värmland. Det mesta är naturgrått och svart...några kardflor har små stråk av ekologiskt färgad ull. Någon ull har jag växtfärgat. Blir vackert melerat när jag spinner.
På den nykardade ullen vilar en annan  Vänervante som jag syr på just nu...nålbunden i grovt handspunnet ullgarn av rasen Herdwick. Förr använde de kotagel blandat med ull i sina fiskarvantar. Livet var hårt vid Vänern....många fartyg och båtar förliste i stormar som snabbt blåste upp utan att folk hann sätta sig i säkerhet. Förlagan till dessa arbetsvantar kommer från Lurö. Kvarglömda i en fiskebod och återupptäckta många år senare av en Hemslöjdskonsulent. Roligt att sy dem!

Här nyspunnet entrådigt garn  av KRAV godkänt Gotland pälsull och ekologiskt syrafärgad  finull "Elin".... newly  handspun eco yarn with inspiration from medieval Saint Elin  
Klimatavtrycket på mitt garn är minimalt....och jag vet var ullen kommer ifrån!