måndag 18 december 2023

God Jul från oss i Gläntan! Stöd fredsarbetet!

 God Jul!

Happy Christmas! 

Julkorten börjar droppa in och först ut är de från Åland.

I år är temat PAX.

Fred. Peace. السلام على الأرض!

Fredsarbetet börjar med dig och mig.Det går inte bara att sitta och hoppas utan vi bör alla agera på något sätt genom någon förening eller organisation. Skicka vykort till vår regering att agera kraftfullt mot det orättfärdiga kriget och invasionen av Palestina. Det har jag gjort tillsammans med tusentals andra. Hur blir julen för alla som är på flykt!?Tankar går till familjer som förlorat sina barn i pågående krig. Finns inga ursäkter eller undanflykter  för att bomba oskyldiga människor, skolor,sjukhus och civila institutioner!

Fick idag den 22 december veta att vår regering antagligen efter påtryckningar från SD drar in allt stöd till Svenska Freds och Skiljedomsföreingen. Katastrof! 

Fred ger välstånd men nu kommer miljarder av våra skattemedel att gå till uppbyggnad av krigsindustri och medlemsavgift till Nato. Vill vi verkligen ha det så!?

Swisha gärna en gåva till 901 08 51 Svenska Freds. 

Stöd fredsarbetet!

Miljöarbetet tror jag också blir viktigt att vi alla engagerar oss i...för vi har bara en jord. Många som jag själv återbrukar,odlar mycket i den egna täppan och i år är det faktiskt 50 år sedan jag började äta vegetariskt! Inte helt lätt i början men numera finns massor av vegetarisk mat och recept. Att ändra sin kost kan betyda mycket! Och det går att leasa en elbil,samåka eller vara med i bilpool. Själv har jag åkt buss i alla år. Och cyklat till bussen...alltid i motvind! 

Så det finns många små mål att arbeta mot och trots allt är jag tacksam för de små glädjeämnen som året bjudit på.... fin vänskap, godhet och många dagar av solsken.

 Och glädjen i skapandet framförallt! 

Så stort tack till er som uppskattar mitt handspunna garn och mina vantar eller annat som kommer från den lilla röda stugan i Gläntan! Vi hörs och ses nästa år igen!



måndag 6 november 2023

Mera garn till Nääs nu! Och mer än 20 000 besökare på bloggen!

 Nu blev det äntligen en liten resa ner till Nääs med mer garn till butiken efter regnet och rusket och höststormarna som hindrat oss från att bege oss ut på vägarna. 

Nytt för i höst är de färgstarka härliga Regnbågsgarnerna i 1 trådig kvalitet. Jag har radat upp alla mina färgade kardflor på golvet i mitt lilla "spinneri " ...ekologiskt färgade av fårull från Tidaholmstrakten. Från mörkt lila via mjukare nyanser av ljung, hallon och glödande nyanser av gult som på bilden.

Eller med turkos mot skogsgrönt och mot gult som höstens löv. Små härvor på ca 200 m som räcker till liten sjal t ex.

Sticka virka nålbind eller väv med detta garn! 

Du kan beställa direkt av mig oxå. Kostar just nu 180 kr hektot. 


Tweedigt 2 tr ullgarn spunnet av ull från svenska fårgårdar. Än så länge har jag kvar av det KRAV godkända Gotland pälsull som jag lät kardas av spinneriet i Madängsholm. 

Här med lite kryddig inblandning av växtfärgat kardflor mm.

250 kr hektot.

Idag skall vi börja karda av höstens första omgång av Helsinge ull. Svart med bruna toppar. Jättefin kvalitet från en fårgård i Västsverige. Innan det blir ett färdigt garn är det förstås en lång process. Därför blir garnet mycket genuint och om du stickar något av detta får du ett plagg som har inspirerats av hantverkstraditioner och kunskaper som gått i arv i många generationer. Jag lärde mig spinna under de hantversdagar som vi hade på Skärgårdsmuseet på 80-talets början. Fina stunder av gemenskap omgiven av folk med skärgårdsrötter som jag själv har. Helt magiskt var det när Stina på Långholmen visade mig en brun liten handspunnen härva garn:  Den har din mormorsmor spunnit! 

Det brukar jag berätta för dem som går på kurs hos mig. Glöm inte historien bakom hantverket! Och att du själv bara är en liten del i det stora sammanhanget som vi skapar tillsammans till en vacker värld. Den lilla goda handlingen som du gör har betydelse! När vi i dessa dagar nås av fruktansvärda bilder och berättelser om våld,krig och förstörelse får vi inte misströsta. 

Jag spinner för livet... Och deltar i arbetet för fredliga lösningar på konflikter genom mitt engagemang i Svenska Freds och Skiljedomsföreningen.

Att skänka bort saker till och handla på Röda korset är också en del av min vardag. Och jag har i många år bidragit till VI skogen. Där träd växer finns det hopp! Och små trädgårdar på landet som vår, där vi äter egenodlat flera månader om året är en fantastiskt stor glädje att leva i och av. Odla mera!

Ha en jättefin höst!


onsdag 25 oktober 2023

Mårdaklev vantar...syvantar från Västsverige Traditional needlebinding from Sweden

I somras blev det även ett besök till Mårdaklev...En färd längs hela Ätran och dess skiftande natur. Fika på Glasets Hus i Limmared behövdes för att få lite paus och det är en oas för oss som gillar att Sverige semestra. Museum över glasets historia med levande hantverk,glasblåsare på plats, utställning genomlyst av sommarens solstrålar och missa inte deras retroinspirerade toaletter! Billigt fika eller lunchbuffe i en ljus tillbyggnad med trasmattor och träbänkar.Rustikt och fint!

Vi hade en tanke att vi skulle fika oss igenom landet och betygsätta de olika ställena. Limmared får 10 av 10 av oss!

När vi kom till Mårdaklev och in i det gamla Gästgiveriet var det som att bara mötas av ljus och en glädje! Vilka vantar! Och vilken fin gammal tradition. 

Här visar Aina en av de gamla syvantarna. Aina har sytt vantar sedan början på 70-talet. Hon ingår även i den referensgrupp som träffas en gång i månaden för att sy tillsammans. 

Idag är det inte många i trakten som har detta intresse och framtiden är verkligen oviss för just detta speciella sätt att sy vantar på. 

I trakten fanns förr en sk förläggarverksamhet. Folk fick hämta material till vantar, ull som skulle kardas och spinnas och sedan användas till vantsöm. Både män,kvinnor och barn deltog i arbetet. Och den extra inkomst som hantverket gav behövdes i många hem. Från 1840-talet till 1915 ca pågick denna hemindustri. För det var många vantar som syddes! Och spreds vidare ut i landet via knallar. Många hamnade i Norrland. Mårdaklev vantarna som Aina visar är tätt sydda och de äldre paren är sydda i ganska så grovt garn.

The Mårdaklev mitten made in the old traditional way from 1840s until today. Needlebinding with chunky woolyarn sometimes with embroidery. I met the group of women that still makes them, they loved to share the craft and I showed them my Åslemittens and other stitches. Well, they said with largest smiles,we stick to our tradition!

Nu har jag sytt mig ett par vantar och är nöjd! 

Tekniken är inte så svår och om någon vill lära sig går det bra att kontakta Hembygdsföreningen i Mårdaklev för att få komma på kurs. 

Jag tror att de helst vill lära ut detta lokalt så att traditionen lever vidare på plats. Det är nog inte så intressant om folk i Stockholm eller Tokyo sitter och syr vantarna! 

Nu finns också Mårdaklev vantar på Instagram. Och det finns ett häfte att köpa av Kristina Risenfors som forskat på förläggarverksamheten. 

Och jag kan också visa hur den sys om det kniper...men i första hand är det en lokal tradition som är i behov av att räddas. Precis som med Åslevanten....

Hur framtiden ska bli för dessa gamla hantverkstraditioner är svårt att sia om...Lite bekymrad är jag nog. Kom igen ni lokala museer och Hemslöjden och stötta upp denna verksamhet ...innan det tar slut! Jag tänker också att Textilmuseet i Borås borde ta tag i detta. Mindre fashion och mera slöjd!

Trevlig och kreativ höst med eller utan nålbinding önskar jag Dig! 




söndag 8 oktober 2023

Nygammalt stickmönster från Bohuslän A vintage Knitpattern from 1920s

Nu har jag stickat höstens första vante med inspiration från en gammal dito som jag såg i somras när vi besökte Dalen i Bohuslän. 

Mönstret fanns faktiskt med i den klassiska stickboken från 1923 som jag köpte på Skövde antikvariat för en del år sedan för 20 kr! Ett fynd.

Boken inleds med en lärokurs. Rätt fantastiskt känsla att bläddra i en hundra år gammal bok om stickning. Och där finns mönstret till vanten! 

Vanten från Jörlanda 

Jag har stickat min vante med supertunna stickor eller spetor som vi säger i Västsverige. The Jörlanda mitten knitted with superthin woolyarn and 2 mm needles (US 0) in traditional pattern. I found a description in the 1923 edition of Anna Peterson-Bergs knitbook. Mönsterstickning.
Här är mönstret!
Det ingår i bokens lärokurs där läsaren får lite olika tips om hur hen ska gå tillväga för att lyckas med sitt vantstickande. Sedan följer beskrivningar till olika sk landskapsvantar.  Många av mönstren återfinns i nutidens stickdesigners böcker. Återbruk eller stöld....tja ...allt verkar tillåtet numera.

Här är min vante stickad med krapprött ullgarn. Har inte hunnit tvätta vanten ännu . Ett så här tätt mönster måste du sticka med garnet hårt spänt. Annars blir vanten väldigt bred...I knitted really tight with 80 stitches pattern in the round.  I used plantdyed / madderdyed and natural graphite grey woolyarn from my stash. This was just a testknitting...More patterns from Western Sweden will be published here on my blog. Sadly this region is not so wellknown for it's knittraditions but there is a lot of hidden treasures in the museums archives...Det finns en hel del vackert stickat i Västsverige historiskt sett och i museers dolda vrår! Nu så....

Och här är boken! Fylld med fina små vantar från förrtidens Sverige! 1923! De kunde göra stickböcker då också. Utan Photoshop och dator. Heja!










söndag 24 september 2023

Tack alla fina besökare som kom till Galleri Yggdrasil i helgen!

 Tack till er alla som kom till vårt lilla anspråkslösa gårdsgalleri Galleri Yggdrasil i Östra Gerum i helgen!

Så många fina möten och intressanta samtal om livet som det levdes förr, om kvinnohistoria som ligger mig varmt om hjärtat och tankar om hantverk och slöjd.

Och att få lite feedback på det jag gör är nödvändigt - för som konstnär är jag fortfarande väldigt mycket sökande i mitt skapande. Och har jättesvårt att sätta pris på mina alster.

Så detta lilla experiment att ställa ut får vi utvärdera nu.

Som jag förklarade för många säljer jag mitt garn på Hemslöjden Nääs byggnadsvård i Floda och i Bohuslän hos Stina Wallgren i Ytter Restad och även på Falbygdens museum. I 8 år har jag även medverkat på Midvinterfest. 

Men vill någon köpa direkt av mig utan extra påslag går det bra. 

Nu fortsätter jag med arbetet på nästa utställning och skrivandet ...alla dessa berättelser som jag äntligen ska få tid att jobba med. Så något att se fram emot!

Ullkonst i olika former 


Stort tack till Karin från Vänersborg som tog sig ända till Galleriet för att köpa sitt älskade Helsinge garn och det glada gänget från Göteborg!

Och våra roliga grannar som kikade in och gav lite pepp. "Jaså är det sånt här du håller på med!"

Och barnen som hade jättekul med vår ull-installation...."är det en mammut.."  tack lilla Billy för kramen!

Ni som vill lära er nålbinding: hör av er på mejlen så fixar vi en kurs! 

ingemo2@hotmail.se 

Ha en jättefin höst alla! 

fredag 1 september 2023

Ull-poesi på gång inför Kulturhelgen

Jobbar på för fullt nu med min ullpoetiska utställning! 

Försökt få lite fint utanför galleriet oxå...skapar just nu ett litet rum framför och flyttar upp en del växter från vår trädgård i Gläntan. Tyvärr finns det mördarsniglar uppe i byn vilket vi är förskonade från här ...än så länge.

Så du kommer att möta ullkonst även utomhus!

Ett tema är Världsträdet Yggdrasil. Dikter av Karin Boye har inspirerat och då inte de mest kända,ja nästan uttjatade. Nej det finns en stor flora fina dikter. De med träd har jag valt att illustrera. 


Lönnen

Du blommor i guld....

I susningar 

Skrattar du

När vandraren

Kysser din stam."

.....ja så blev det denna bild. 

Och nu håller jag på med det sista jobbiga...att rama in eller fixa snygga upphängningar.

Tror inte folk förstår hur mycket jobb det är med utställningar. Jag kommer även att ha med några nya vantar på temat Landskapets vantar. Det är mönster hämtade från Gran-Anna och hennes virk-skatt som blandats med stickade blommor från en Bohusländsk 1800-tals folkkonstnärs repertoar. Spännande mix!

Plus växtfärgat garn och mycket handspunnet till salu.

Hoppas hinna göra några materialsatser till vantar också...puh!

Väl mött till en utställning med mycket ullkonst!

22-24 september i Galleri Yggdrasil.  


fredag 21 juli 2023

Sommarinspiration och utställningsarbete

 I sommaren sköna pågår en hel del förberedelser inför Kulturhelg Tidaholm som jag anmälde mig till nu i våras plus lite utflykter i landskapet för att få inspiration och förstås lite avkoppling. Det kommer att bli premiär i vårt lilla Galleri Yggdrasil...ett litet upplevelserum med "svinbra" konst! 

Ullkonst,broderi,handspunnet garn och lite nålbinding plus några delar av vantutställningen från förra hösten i repris. Nya modeller.

Tyvärr har höger hand varit justerad i snart två månader...Så det har inte blivit så mycket spunnet. Ulnaris klämning och känning av artros. Jobbigt!

En nålbunden sjal i handspunnet mjuk merinoull är det enda jag klarat att göra i sommar. Kommer med i höst plus garner spunna i samma stil. 

Riseberga klosterEtt av de ställen jag besökt i sommar. Att få sitta intill de gamla murarna,känna doften av rosor och blicka ut över den stora slätten. Utsikter och insikter över hur mycket rik kvinnohistoria vi har. Att berikas av.
Och nu senast på en liten Bohusresa. Här en vacker Bohusländsk finnväv som Stina Wallgren vävt och som hänger i Gethuset i Dalen. Ett hus som flyttats dit och som Stinas mormor Alida bebodde. Dessa starka kvinnor som levde och verkade på små hemman i Bohuslän. Utan moderniteter och lyx. Bara att beundra.

Vackert randade trasmattor och en härligt patinerad kökssoffa finns att se i stugan plus en hel del textil.Bohusryor,en vacker rana vävd av Inga Andersson Grönemossen Raröd Jörlanda. Hon spann och växtfärgade garnet. Bild har jag på mitt Instagram. 

Bakugnen i Gethuset.
 Bakugnen murade min svärfar Arne. Det fanns även en bakugn i Kode där vi bakade till jul. Tunnbröd av rågsikt och lantbrödsmjöl som smakade himmelskt gott. Saknar det jättemycket! 

Jag försöker ju alltid besöka min barndoms ö Runmarö varje sommar eller helst höst då det är lite lugnare. 
På ön finns Låttas bageri...En liten oas med gott hembakt bröd. Och fin skylt tillverkad av Jack "plåtniklas". Kvinnor på ön som bakade förr var exempelvis Låttas farmor Signe i Wilhelmslund men även Margit i Söderby. Hon var döv och fick lära sig ett yrke på Manillaskolan. Det blev konditor. Minns att hon bakade en massa gott på beställning. Bakverken fraktades i kartonger bakpå hennes Vespa! 


Ja det finns mycket att minnas där på ön!
Ha en fortsatt fin sommar!








tisdag 13 juni 2023

Plantdyeing and some ecoprinting

Veckor av växtfärgning. Plantdyeing weeks with madder and onion dyepots and some ecoprinting or botanical printing. 

Behövde mer röda garner. Denna gång med krapp som jag köpt. Första badet ren krapp. Andra badet med tillägg av lite egenodlad krapprot och apelbark. Sedan kokade jag lökskal. Färgade ett garn och sedan blandade jag de olika baden. Garn och tygbitar betades med alun.

Ullgarn färgat med krapp.
Skönt att ha en liten bokskog att krypa in i nu i värmen. Så torrt när det inte regnat på flera veckor, ja senaste nederbörden var då det snöade! Bara några veckor sedan. Otroligt svårt att vara trädgårdsdrömmare då!

Några botaniska tryck på alunbetat tyg. Fint att brodera på!

Samtidigt som jag betar garnet i alun brukar jag kasta i några tygbitar. Små bitar av linnetyg eller bitar av något gammalt lakan.  Testade att göra botaniska tryck. Efter betningen fick tygerna ligga i ett bad med sojamjölk. Blad och blommor låg i ett rostbad. 

Rostbadet med blad. Rostiga spikar och järnbitar fäller ut järnoxid. Vatten med lite ättika i.


Blad och blommor placerades på betade tyger och rullades upp på gamla gardinstänger som vi kapat i små längder. Mellan färgtygerna lades obetade skyddstyger. Även dessa sög åt sig lite färgtryck. Rullarna kokade i de växtfärgningsbad som jag färgat garn i. Och fick ligga kvar över natten.

Tror att det finns andra sätt att göra botaniska tryck på. Detta var ganska lätt och inte så onaturligt med konstiga kemikalier. 

New plantdyed yarn. Madder and onion dyepots.

Med detta önskar jag en fin Midsommar till dig! Lycka till med dina egna kreativa projekt och hoppas sommaren blir fin.




tisdag 9 maj 2023

En solig fin stund vid Nääs byggnadsvård...och en ny ull-leverantör.

 Ja så har vi lämnat in mer garn till butiken på Nääs byggnadsvård i Floda. Så vackert beläget vid sjön Sävelången. Fika i Vänkretsen. Är det inte ett fint namn på det gamla lusthuset!? Nästa gång ska jag ta med mig lite nålbinding och sitta här och bara njuta....ah...

En kopp kaffe med härlig utsikt! 

Nu har bloggen mer än 18 000 besökare! Från början var ju bloggen ett komplement till min hemsida där jag sålde textilredskap,material till dräkter och smycken. Jag var tidigt ute där med en stor hemsida redan 1999.

Idag finns en uppsjö av hemsidor med samma innehåll som jag hade då. 

Funderade ett tag om jag skulle sälja på Etsy...men i o m att lusten att skriva är större än tillverkningsdito är jag nöjd med den försäljning jag har. Numera till några fasta kunder. Stolt över att jag har ett ekologiskt tänk kring mitt handspunna garn. Trevligt att få kontakt med fårägare som månar om sina får på bästa sätt. Senast köpte jag ull från Liselotte Öhrling i Svenshögen. Ull från Lilith och Esther. Vit,vacker,glänsande...bästa kvalitet från djur som är välskötta och är som en del av familjen! Heja dig Liselotte! 

Ull från Hällunge ull.

Fortsatt trevlig vår önskar vi i Gläntan! Den gröna oasen i byn!

söndag 30 april 2023

Trevlig Valborg ... Kultur-tankar om våren

Våren kommer närmare och mina textilochträdgårdsdagar pågår för fullt. När händerna blir för nariga av att gräva i jorden passar det bra att arbeta med ull.

Ett nytt kringeli krokigt mönster...ja det heter "Krokar"  och är från Turkiet. Ritade av ett par stickade sockor för några år sedan och nu har jag lekt med mina växtfärgade garner. 

Mönstret heter Krokar och är från Turkiet. 
Indigo,krapp,stenlav och galläpple har jag färgat med. 

So many years with plantdyeing...baskets full of yarns! Perfect for knitting and crochet projects. 


New mittens with crocheted cuffs...folklore patterns in my own re-design. 
Här har jag kombinerat två olika mönster som användes av två personer som jag skriver om just nu. Testar lite olika färgkombinationer. Tyget i bakgrunden vävde jag för ca 20 år sedan. Åren går! 
Vävlusten finns kvar men med min dåliga rygg blir det inte ofta jag sitt-väver...
Men här väver jag den sista mattan på denna varpen med trasor av gamla retrolakan...blått som havet. Övriga mattor med munkabältesmönster. 


Nu hoppas vi att nattfrosten ska släppa så vi kan fortsätta så grönsaker. Vi har så fin hjälp av Erik som hjälpt oss gräva nya land,klyva ved och annat. Det finns fin ungdom i vårt land! Och de är hoppet för framtiden. 

Tråkigt att det dras ner på stöd till kulturen nu i dessa tider! Erik undervisar på Kulturskolan i Skövde och har nu tio elever som står i kö för att få spela klarinett....men resurser saknas. Kultur ska finnas för alla barn! 

Museer brottas nu också med minskade medel för sin verksamhet. Dessutom vill politiker in och toppstyra. Dags att protestera innan det är för sent! 

Vi har en lång och fin tradition av skattefinansierad kultur där ord och ton och bild har fått skapas fritt. Och där inte minst Kulturskolan ger många unga människor möjlighet att få utöva musik,dans,teater på lika villkor.Storleken på föräldrarnas plånbok ska inte avgöra om barnen ska få tillgång till kultur. Kulturupplevelser berikar livet! 



torsdag 20 april 2023

Full ull-rulle och ute- LIV- et pågår!

Nu börjar äntligen utelivet! 

Fullt upp med trädgården varvat med vandringar i naturen...upp till blåsippskullen där blåsippor finns i alla färger från karmosinrött till mörklila plus några blekt blekt blå...SÅ vackert!

Backsipporna börjar slå ut också. Vilka härliga soliga dagar det blivit!

Ull paket går iväg till kunder i Göteborg och Bohuslän.Som julafton för en del!

Några nya supermjuka sjalgarner i nyanser av blått. 


Vi har faktiskt kvar lite potatis från förra året...men nu är det dags att "lägga potäter " som de säger här. Kan du sätta en potät?

Vi utökar våra grönsaksland...det är mycket fin jord här....kanske den bästa i Skaraborg. Bort går buskar och fram med mer pallkragar. Varje ny kvadratmeter odlingsyta är värdefull. Vi har fällt en del träd i vårt Arboretum...dags att ljusa upp. Inte så förtjust i granar. Tänk att de fina gamla Gerumska ängarna fått bli gran plantering. Hur sjutton tänker Skogsstyrelsen?

Vår trädgård är en oas för fåglar, bin och humlor. Och fjärilar. Och grodor.

Tog en massa sticklingar av växter igår kväll medan solen värmde bleka vinterkinden...rosa isop,lavendel,curryört ...vilken härlig doft i växthuset!

Sparade frön från förra året.



Massor av vitlökar på gång nu...gräslök på mackan...mums! Bara att gå runt och njuta nu! Ha en fin vår du också! Snart 18 000 besök på bloggen! Kul!


onsdag 8 mars 2023

Kvinnodagen 8 mars

Firar Internationella kvinnodagen 8 mars!


Tänk så många kvinnor jag skrivit om genom åren. 
Har nu laddat ner alla mina texter och läst om dem.Kan bara förundras över dessa fantastiska fina och speciella personligheter som jag mött och försökt gestalta. Är jättenöjd över att i alla fall för en stor Västsvensk läsarkrets ha fått berätta om dem.
Bortglömda kvinnliga kompositörer som Ruth Almén och Sara Wennerberg Reuter. 
Ruth Almén 1870-1945

Försökte idag gå in på Wikipedia och lägga in en bild på Ruth...här är hon i alla fall! Om hennes liv i korthet skrev jag i GP för en hel del år sedan. Tror det var 2017. Tiden går! Nu finns mer av hennes pianoverk tillgängliga på skiva: Neglected works for piano kom 2016.Tack till svenske pianisten Bengt Forsberg som brukar vara med i Musikrevyn i P2. Alltid så kunnig och trevlig att lyssna till!
Så en eftermiddag när jag lyssnade på P2 på hemväg fick jag höra att stycke av Ruth Almén och blev förstås nyfiken på vem hon var. Uppväxt på Solberga prästgård i Bohuslän.
Skrev dikter och kortare romaner. Jag beställde hem några av hennes böcker och läste. Följde henne och syskonen och mamman i kyrkböcker efter att de fått lämna prästgården när fadern dog. Flickorna Almén klarade sig bra och försörjde sig själva men det var nog ingen dans på rosor. 
Mamma Hillevi fick lära sig leva enkelt...och brodern Sigge drabbades av tuberkulos och gick bort tidigt.
Kärleken då...ja kärlekslyckan verkar inte ha varit Ruths. 
Musiken var hennes liv och hennes lott blev att undervisa. Att få finnas mitt i ett kreativt liv berikat av toner. 
Citat ur min text i Göteborgsposten:
"Musiktitlar som "Den stora stillheten ","Afton","Sorgens rosor " och " Hur kan vintern älska våren" låter oss förstå, att det är en poetisk, drömmande själ som skapat dessa alster.Små stycken att framföras av en sångsolist till piano ackompanjemang helt i tidens anda av romantik. Någon romans för egen del verkar Ruth inte ha upplevt, i alla fall levde hon som singel. Jag tittar åter på porträttet av Ruth, det enda jag hittat, och visst ler hon lite förnöjt där.
Tonsättare, pianist, lärare, barnboksförfattare och poet  - bra jobbat Ruth!"




lördag 4 februari 2023

Vårvinter med många fina textila möten: Stina och Elena

 Vårvintern kommer med många fina möten med andra textilare! Det piggar upp!

Först ut på året var en träff i Bohuslän med Stina och Bengt Wallgren. Solberga socken. De stjärnformade fönstren som har inspirerat mig och blivit till motiv på mössor finns där...trevligt att tänka att det går omkring några Bohuslänningar som bär mina mössor!

Solberga...Arne i Schwängen...med försök till Bohusländskt uttal...vackert läge i solnedgång. Byn heter Ödsmål.



En Solberga mössa...fler varianter finns...I handspunnet ullgarn med silke och angora.

Sålde en hel del garn på Midvinterfest och spinnrocken snurrar på för fullt nu igen!



Först ut i år är några 2-trådiga ullgarner med inspiration av Skogen. Finull,KRAVgodkänd Gotland och ullblandning från Ölands ullcentrum. Av tweedkaraktär. Sedan är det ju skrivstunder...research...och lugnet i naturen jag söker! Men alltid kul att sitta och "tjöta" och skratta runt ett köksbord i all enkelhet...Träffa andra som är lika "crazy" som jag själv och spinner, växtfärgar, väver,broderar...odlar och sparar och tar tillvara. Har redan börjat förså lite och drömma trädgårdsdrömmar! För nu håller de första snödropparna på att spränga fram i vårruset och häromdagen hördes en liten ..tita tita...fågelsång...Så det så! 
Kom igen nu Lena! 


Måste bara berätta om hur glad jag blir av att se Elena Esmail  i Hudiksvalls textila tryck. Här har hon inspirerats av en vante jag stickade i julas. Väldigt oväntat! Och roligt!
Här är mina vantar.