Veckor av växtfärgning. Plantdyeing weeks with madder and onion dyepots and some ecoprinting or botanical printing.
Behövde mer röda garner. Denna gång med krapp som jag köpt. Första badet ren krapp. Andra badet med tillägg av lite egenodlad krapprot och apelbark. Sedan kokade jag lökskal. Färgade ett garn och sedan blandade jag de olika baden. Garn och tygbitar betades med alun.
Skönt att ha en liten bokskog att krypa in i nu i värmen. Så torrt när det inte regnat på flera veckor, ja senaste nederbörden var då det snöade! Bara några veckor sedan. Otroligt svårt att vara trädgårdsdrömmare då!Ullgarn färgat med krapp.
Några botaniska tryck på alunbetat tyg. Fint att brodera på! |
Samtidigt som jag betar garnet i alun brukar jag kasta i några tygbitar. Små bitar av linnetyg eller bitar av något gammalt lakan. Testade att göra botaniska tryck. Efter betningen fick tygerna ligga i ett bad med sojamjölk. Blad och blommor låg i ett rostbad.
Rostbadet med blad. Rostiga spikar och järnbitar fäller ut järnoxid. Vatten med lite ättika i. |
Blad och blommor placerades på betade tyger och rullades upp på gamla gardinstänger som vi kapat i små längder. Mellan färgtygerna lades obetade skyddstyger. Även dessa sög åt sig lite färgtryck. Rullarna kokade i de växtfärgningsbad som jag färgat garn i. Och fick ligga kvar över natten.
Tror att det finns andra sätt att göra botaniska tryck på. Detta var ganska lätt och inte så onaturligt med konstiga kemikalier.
New plantdyed yarn. Madder and onion dyepots. |
Med detta önskar jag en fin Midsommar till dig! Lycka till med dina egna kreativa projekt och hoppas sommaren blir fin.