lördag 23 mars 2024

Mera garn till Nääs byggnadsvård inlämnat nu till påsk

 Nu har vi varit till Nääs byggnadsvård med ett nytt lass garn! 

Den som besöker butiken kan förutom att botanisera bland målarfärg och linolja, reservdelar till gamla hus,trätjära och lindrev även finna mina garner i ett skåp. 


Här lyser linolja ikapp med mitt entrådiga sjalgarn ..100 g räcker till en regnbågssjal.

Ett mönster till sjalen Vågen finns på hyllan. 

Dessutom finns en hel del 2 tr ullgarner som matchar varandra fint. Av tweedkaraktär. Så den som kommer först kan lätt få ihop garner till ett större projekt. 

Nu också några spännande 3 tr ullgarner som går fint att sticka sockor av.

Allt handspunnet här i lilla Gläntan. 

Påsken närmar sig och det blir förstås lite mer uteliv och trädgårdsdagar. 


Tänk den som fick bo så här vackert!

Vi vandrade runt parken vid Nääs slott. Många av de gamla träden knäckta i stormvindar...med grenverket vilande i vattnet. Både ekar och bokar kantar stigen ned till stranden. I några har fåglar sina bon...fastän grå dag hörs lite kvitter.

Aldrig ge upp!

Vilken stillhet och ro i denna oas inte långt från storstadens buller och förbirusande trafik....som ett evigt sus på avstånd. 

Här är lätt att finna inspiration! 

Det är en stiftelse som förvaltar hela området. Allt ser välskött ut och någon gång ska vi också ta oss in i slottet på visning! Grosshandlare Abrahamsson som skänkte alltihop till "oss" är bara att känna stor tacksamhet till!

En hemslöjdens glädjerika miljö väl värd ett besök som jag berättat om här förut och som jag mycket gärna återkommer till igen och igen och igen!

Nya lite murriga garner på gång inspirerade av ett besök i Hedareds fina lilla medeltidskyrka...I olika varianter med svart tackull från Helsingefår


Och en variant med midnattsblå finull.

Lite tweedkaraktär på detta garnet också.

Härvlarna fylls med väldoft...jo för visst är den äkta lanolindoften bäst! Den som bara finns i handspunnet ullgarn med omtanke om natur och djur. Inget onödigt tillsatt här!

Troligen går detta garn till någon av mina bästa och trevligaste supportrar...De som köper direkt av mig och är så glada och nöjda och visar bilder på sina alster! Tack för att ni finns!

Glad påsk! 

 




fredag 8 mars 2024

8 mars Lisa Johansson- en växtfärgningspionjär och konstnär från Lappland

 Idag firas Internationella kvinnodagen. Här ett porträtt av konstnären Lisa Johansson Sandberg f.1894 d.1982 i Vilhelmina. 

Uppväxt under fattiga förhållanden lärde hon sig ta vara på det som naturen gav. Att nyttja växter och örter och trädens bark och nötter som ett extra tillskott i hushållet. Jag läser att de fick smygodla potatis runt murkna stubbar på skogen.

Det är ofattbart hur fattigt folk hade det förr...och särskilt ensamma kvinnor som övergivits med ett eller flera "oäkta" barn fick lida svårt.

Lisa kom att dokumentera mycket av livet däruppe i skogarna och var bl a meddelare till Nordiska museet. Hon samlade in mängder med växtfärgningsrecept. Över 500 gamla växtfärgningsrecept varav många är från samisk miljö.

Att färgväxter månades om på gamla kåtaplatser syns säkert än idag. Vi som växtfärgar samlar ju dessa växter i vår trädgård...Så även jag.

Lisa skapade även ullkonst. Ett unikt konstnärsskap där ullen växtfärgades i olika nyanser och sedan tovades bilder med fjällvärlden som största inspirationskälla. Och dessutom plockade hon in små växtdelar i motiven. Väldigt originellt och absolut unikt.

Jag är så glad att jag fick upp ögonen för hennes konstnärsskap och flera av hennes bilder lyser nu upp i mitt "kvinnorum" med bokhyllor fyllda av litteratur om kvinnohistoria, romaner av mina favoriter...

Här är ett recept ur Lisas samling: 

Växtfärgning med kråkbär. Kråkbärsriset hackas och stoppas  i en säck av tunt tyg som läggs i en gryta och får koka i en timme. Garnet får ligga i färgen 3-4 timmar. Grytan ska sjuda inte koka. Garner blir mörkare ju längre badet sjuder. Ger gulgrön färg.

Det finns många intressanta kvinnor att uppmärksamma just på Internationella kvinnodagen. Här är ett fint foto på konstnären och författaren Lisa Johansson Sandberg. Det hade väl varit trevligt att ha på Wikipedia sidan. 

Lisa Johansson. Swedish feltartist and keen plantdyer. Inspired by Laponian nature she created amazing and unique art with plantdyed wool. She also added dryed reed, part of plants as an extra detail in the picture. Born and raised by a single mother in a poor peoples cottage she learned from an early age to be a "smallholder". To live and learn from nature. In her collection of more than 500 plantdyeing "recipies " she documented not only old textile procedures but also what we nowadays call the ethnobotanical approach. Nature as a resourse for survival. A plantdyeing pioneer to admire!