Våren är väldigt kall i år och utelivet har liksom kommit av sig...
Därför har det blivit en hel del växtfärgning vid vedspisen. Jag har även kikat igenom Lisa Johansson Sandbergs lilla fantastiska bok om växtfärgning i Lappland. Gamla beprövade recept för färgning som använts i många hundra år.
Om våren gällde det att ta tillvara på de späda skotten från mjölkört! Det ger en marinblå färg. Själv har jag färgat med torkad blå bresilja vilket ger en mängd olika blå och violetta färger...det är ett färgbad som verkligen levererar!
Från marinblått till lila. En liten påse torkad bresilja gav alla dessa fina färger!
Dryed brazilwood in one dyepot...the result is amazing. Really colorful and after washing and rinsing still beautiful and colorfast.
Almost 7 hg woolyarn...a dyepot that continues to deliver.
Nu när priserna gått upp väldigt på växtfärgningsmaterial gäller det att få ut så mycket som möjligt. Jag färgar alltid råull i det sista vattnet.
Muddarna har jag virkat med blå bresilja färgat garn upptill. En nydesign efter ett gammalt mönster som Gran-Anna virkade. I bakgrunden syns en benvärmare stickad med växtfärgat ullgarn. Oftast använder jag Kampes plädgarn när jag färgar. Men även Shetland garn och förstås garn som jag spunnit själv.
Att färga garn blått med växter ur den svenska naturen är en utmaning.
Recept ur Lisas samling är t ex R 49. Klarblått med albark.
"Barken kokas 1 timme. En matsked vardera av alun,järnvitriol, gult blodlutsalt eller blåolja tillsättes. Garnet förs ned i badet och kokas."
Hästhov kan också ge blå färg men då behövs nästan hela växten, både blommor med stjälk samt en bit av roten. Tussilagon bör vara 1 dm hög.
Längre fram på sommaren går det att färga blått med Stormhatt. Den har jag i min trädgård så det återkommer jag med.
Färgning med brakvedsbark har också gamla traditioner i vårt land. Barken tas helst om våren och kan torkas. Varför växten heter brakved beror på att den är laxerande! Både bark och bär användes förr. Flera uppteckningar från 1700-talet finns. Exempelvis ur Per Kalms Förteckning på några Inhemska Färgegräs. 1745.
"Det blir tämmelig vacker grön färg,men sitter ej braf på,om man går i solskenet." Ja det är ju ett dilemma med växtfärgat garn...
Här börjar jag dra ner två härvor i färgbadet. Genom att göra så fäster färgen jämnt.
Först har garnet betats. Så det tar några timmar att färga garn och det är mycket passning.
Men naturens färger är finast...går inte att hitta dessa nyanser på köpegarner!
Bra att ha vedspis! Samtidigt som garnet färgas passar jag på att baka några matbröd.