måndag 23 september 2019

Trevlig workshop igår på Falbygdens museum!

Igår hade vi workshop på Falbygdens museum...roligt att det finns intresse för nålbindning.

Tack till Jonas och Jonas som fixade kaffe och till de härliga deltagarna på vår workshop...stort lycka till med era nya kunskaper i nålbindning! 
Det har länge funnits en tanke hos mig att skriva ett nytt litet häfte med beskrivningar till några enkla nybörjarprojekt. 
Vi har ju ett riktigt gammalt fint stygn i Sverige det s k Lundastygnet efter en vante funnen på utgrävningar i Lunds medeltidslager. En C14 datering av denna vante skulle vara intressant att få fram. Detta sätt att nålbinda på användes i vårt land ända fram till 1900-talets början och har alltså varit i levande tradition i många hundra år! 
Samma stygn finns på en vante från sen vikingatid från Oslo, samt en vante på Island. Även tre danska vantar och en från Ryssland är tillverkade i detta stygn som brukar kallas Oslo stygnet. The so called Oslo stitch is very popular amongst  reenactors worldwide. It is very simple and makes up projects in no time, compared to more ellaborate teqnicues like the Åsle stitch for example.



The mitten from Iceland...a vikingage mitten from 10th century. Nålbinded with coarse wool yarn in two different dark colors. 





It appears to be the same stitches on the fragments of medeaval socks from Varberg. 
Pictured in the book Nålbindning  Nu och då. By Kerstin Paradis Gustafsson. 
  In the system that  Egon Hansen first presented 1991 at a NESAT symposium the Oslo stitch is notated like this:
From the excellent book about nålbindning by Ulrike Clasen Buttner.
Nalbinding-What in the world is that? 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar