onsdag 24 juli 2024

Uppsättning av väv i varptyngd vävstol fortsättning

 Ja då fortsätter arbetet med uppsättning av väv i varptyngd vävstol...

Entrådigt handspunnet finullsgarn i regnbågens färger.



Efter att ha sytt på varpbandet på en uppsättningskäpp/en gammal latta till liten vävstol knyter jag bomtrådarna runt denna och drar på varpen. Sedan delas trådarna upp efter hur de ska solvas. Här har jag valt att solva dubbelt dvs. 2 tr som i första momentet förs fram över nedre bommen och 2 tr som hänger bakåt och som sedan ska solvas fram.

Det blir tuskaft i denna väv. Vilket beror på att det bara går att väva detta min vackra björkstamsvävstol! 😀

Någon besökare tyckte att vävstolen var så vacker att hon skulle kunna tänka sig att ha en sådan hemma....som ett vävsmycke!


Här har trådarna fördelats som synes av bilden!

Denna väv blir inte så lång och jag tänkte testa att väva in lite olika handspunnet garn och även effekter med infärgade ull-lockar av Leicester. 

Tror inte väven/sjalen blir så lång ...mer som ett liten wrap...eller ett ullkonstverk!

Numera är det mest detta jag tycker är roligt att väva...

Livet är fullt av kreativiteter och skapande..

Och så kan det väl få vara!


Sedan är det dags att välja ut vävtyngder och väga dessa. Mina minsta passar bra till denna väv...väger drygt 100 g styck.

6 trådar till varje...En något tyngre tyngd i var ände.

Jag har tillverkat många vävtyngder som passar till olika vävprojekt ...De små tyngderna kan även balansera upp när det behövs lite extra någonstans. 

Lera har jag fått bl a av en keramiker. Vanlig skollera funkar bra oxå! Tänk på bara att du ska få plats med två fingrars bredd i mitthålet så att du kan trä i uppknytningsgarnet!

Ja sedan är det dags för uppknytning av tyngderna. Finns en speciell knut till detta moment.


Tänk även på att skydda din väv när trådarna hänger mot bommen. Ett tyg över gör att garnet inte slits och går av. 

Samma gäller på övre bommen när du börjar dra upp väven! Låt inte heller tyngderna hänga löst när du inte väver utan lägg alltid upp dem på bommen och låt väven vila. Särskilt viktigt när du väver med tunt ullgarn. 

Ja få var det dags för solvningen....

Återkommer i annat inlägg om detta.

Allt i detta moment tog mig ca 4 timmar. Sy på varp, förbereda inredning, fördela garn (ullgarn vill gärna klistra ihop sig och det handspunna snurrar ihop sig...tar lite tid att reda i detta...tur att det inte var fler trådar!) Väga och fördela tyngder.Knyta tyngder. Paus. 

Nöjd med förra väven! Den stora vintersjalen. Den ska nu få fransar,beredas något och sedan är den klar!


Det grå ullgarnet (handspunnet Helsinge) som syns längst fram ska bli till ett treskaftstyg. Då får jag väva ute i mitt annex.

I en annan vävstol. En annan dag.

När lusten faller på och jag blivit lite bättre i mitt ben. Kämpar just nu med proppar i benet. Inte så lätt att stå och väva då. Dessutom fick jag Covid...men vad sjutton! Vi kämpar på här i Gläntan. Inte ge upp!

Ha det fint i sommaren!

So many visitors on my blog from Hongkong...welcome to my creative world of weaving,plantdyeing,spinning,knitting...hope you enjoy the ancient craft and artwork from my studio. Thanks for visiting! 


fredag 5 juli 2024

Shawlweave in warpweighted loom. Vävning i juli i varptyngd vävstol.

 Uppsättning av väv i varptyngd vävstol. En regnbågssjal i entrådigt handspunnet finullsgarn som är ekologiskt syrafärgad enligt Gots. Färgkrafts färgpulver. 

Enklast gör du uppsättningsbandet i en bandgrind med enfärgat garn. Trä 9-11 trådar som är 150 cm långa i bandgrind/bandsked. Det räcker för en smal varp.

Min sjal har en varpbredd på 30 cm. Varpen väger drygt 80 g. 

Jag varpade tills mitt nystan tog slut. 92 tr. Trådtäthet: 4 tr/cm.


Jag har en samisk varpställning som snickaren på Falbygdens museum tillverkade i början på 90-talet. 

Ritning till den finns i häftet Varptyngd vävstol från Bäckedals folkhögskola. 

Du kan få måtten av mig i fall du är intresserad.  Mellan de två käpparna som sitter med kortast avstånd fäster jag bandväven.

Min bandsked är handmålad av "Ulla" och mycket vacker. Inköpt i Hälsingland under en resa då vi besökte detta lin-landskap och träffade kunnigt folk som beredde lin och vävde vackra alster av det egenodlade. 

Ett modernt sätt att väva i forntidens vävredskap. På ett enkelt sätt kan du väva en sjal...och medan du står och väver njuta av färger och strukturer som träder fram under arbetets gång. En levande väv! För den kreativa människan. 

 

A modern use of the ancient loom is to weave shawls. The startingborder you can easily make in a rigid heddle loom...I just love my tiny art-loom from Hälsingland handpainted by "Ulla". On a journey to the landscape of flax, well that's what we call Hälsingland I met with textile enthuasiasts that cherish the culture heritage  of growing and processing flax. This was during the 90s. 

Dag 1. Trä trådar i bandgrind 9-11 st 150 cm l . Fäst denna varp mellan två varpkäppar i en varpställning. Väv in några cm på detta band innan du börjar varpa. Mät hur lång din varp skall bli och i stället för att göra inslag i bandet drar du ut garnet om de andra käpparna, vänder och för garnet in som inslag i bandet igen. Det gäller att slå till inslaget ordentligt. Hur tätt du slår avgör vilken täthet varpen får. Här ca 4 tr/cm. 

Jag varpade en hel eftermiddag. Detta moment har varit starten på kurserna i varptyngd vävstol som jag hållit vid olika tillfällen. Först efter att deltagarna fått en kort historik. 

Första kursen hade vi redan 1991 tror jag. Kvinnor från olika byar i trakten var lite nyfikna, några var kollegor från tiden då vi arbetade i Ekehagens forntidsby. 

Det brukar inte vara några som fortsätter väva...kanske är det mer en kreativ upplevelse där du får känna på hur arbetsvillkoren var för forntidens och medeltidens kvinnor. Också viktigt att fundera över!

Och hur fantastiskt duktiga de var! Hur fick de till vävar med trådtäthet på 20-30 trådar/cm som på vikingatiden? Det kräver nog en hög grad av specialisering och skedde antagligen enbart i väverier/textila verkstäder. 

Till vardags fick folk nog hålla till godo med relativt grova vävar. Praktkläderna i gravfynd är troligen inte det som bars till vardagsbruk. Inte heller satte kvinnor på sig hela sin smyckesuppsättning när de skulle ut och mjölka eller arbeta i odlingarna! Praktiskt tänkande är en viktig aspekt när du ska återskapa forntiden.


Nytillverkade vävbrickor i sälgträ.2-3 mm tjocka.6x6 cm långa. 

Jag har lagt ut dessa till försäljning på tradera. 

Alternativt till bandväv i bandgrind början på varpen är förstås en som är trädd i brickor.

Kommer en enkel beskrivning framöver.

Brickorna på bilden är sålda men det kommer fler.

Vi jobbar oförtrutet på här i Gläntan med vår forntidsslöjd!

Ha det fint!