Uppsättning av väv i varptyngd vävstol. En regnbågssjal i entrådigt handspunnet finullsgarn som är ekologiskt syrafärgad enligt Gots. Färgkrafts färgpulver.
Enklast gör du uppsättningsbandet i en bandgrind med enfärgat garn. Trä 9-11 trådar som är 150 cm långa i bandgrind/bandsked. Det räcker för en smal varp.
Min sjal har en varpbredd på 30 cm. Varpen väger drygt 80 g.
Jag varpade tills mitt nystan tog slut. 92 tr. Trådtäthet: 4 tr/cm.
Jag har en samisk varpställning som snickaren på Falbygdens museum tillverkade i början på 90-talet.
Ritning till den finns i häftet Varptyngd vävstol från Bäckedals folkhögskola.
Du kan få måtten av mig i fall du är intresserad. Mellan de två käpparna som sitter med kortast avstånd fäster jag bandväven.
Min bandsked är handmålad av "Ulla" och mycket vacker. Inköpt i Hälsingland under en resa då vi besökte detta lin-landskap och träffade kunnigt folk som beredde lin och vävde vackra alster av det egenodlade.
Ett modernt sätt att väva i forntidens vävredskap. På ett enkelt sätt kan du väva en sjal...och medan du står och väver njuta av färger och strukturer som träder fram under arbetets gång. En levande väv! För den kreativa människan.
A modern use of the ancient loom is to weave shawls. The startingborder you can easily make in a rigid heddle loom...I just love my tiny art-loom from Hälsingland handpainted by "Ulla". On a journey to the landscape of flax, well that's what we call Hälsingland I met with textile enthuasiasts that cherish the culture heritage of growing and processing flax. This was during the 90s.
Dag 1. Trä trådar i bandgrind 9-11 st 150 cm l . Fäst denna varp mellan två varpkäppar i en varpställning. Väv in några cm på detta band innan du börjar varpa. Mät hur lång din varp skall bli och i stället för att göra inslag i bandet drar du ut garnet om de andra käpparna, vänder och för garnet in som inslag i bandet igen. Det gäller att slå till inslaget ordentligt. Hur tätt du slår avgör vilken täthet varpen får. Här ca 4 tr/cm.
Jag varpade en hel eftermiddag. Detta moment har varit starten på kurserna i varptyngd vävstol som jag hållit vid olika tillfällen. Först efter att deltagarna fått en kort historik.
Första kursen hade vi redan 1991 tror jag. Kvinnor från olika byar i trakten var lite nyfikna, några var kollegor från tiden då vi arbetade i Ekehagens forntidsby.
Det brukar inte vara några som fortsätter väva...kanske är det mer en kreativ upplevelse där du får känna på hur arbetsvillkoren var för forntidens och medeltidens kvinnor. Också viktigt att fundera över!
Och hur fantastiskt duktiga de var! Hur fick de till vävar med trådtäthet på 20-30 trådar/cm som på vikingatiden? Det kräver nog en hög grad av specialisering och skedde antagligen enbart i väverier/textila verkstäder.
Till vardags fick folk nog hålla till godo med relativt grova vävar. Praktkläderna i gravfynd är troligen inte det som bars till vardagsbruk. Inte heller satte kvinnor på sig hela sin smyckesuppsättning när de skulle ut och mjölka eller arbeta i odlingarna! Praktiskt tänkande är en viktig aspekt när du ska återskapa forntiden.
Nytillverkade vävbrickor i sälgträ.2-3 mm tjocka.6x6 cm långa.
Jag har lagt ut dessa till försäljning på tradera.
Alternativt till bandväv i bandgrind början på varpen är förstås en som är trädd i brickor.
Kommer en enkel beskrivning framöver.
Brickorna på bilden är sålda men det kommer fler.
Vi jobbar oförtrutet på här i Gläntan med vår forntidsslöjd!
Ha det fint!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar