Första snön pudrar trädgården i ett skirt lager av vitt...vackert med klasar av blodröda rönnbär och fast vinden från norr narar kinden tar jag mig tid att flytta runt och fixa med modellen Beda som har fått iklä sig den nålbundna mössan som kallas Ostmössa från Rådmansö.
Garnet har jag handspunnit av Gestrike ull. Mössan är varm och mysig och modellen användes tydligen av säljägare i Stockholms skärgård förr!
De klädde sig helt i vitt och låg på skären med bössorna i beredskap...
A seelhunters cheeseformed hat in pure wool. Handspun Gestrike wool. Needlebinding tecnique.
A traditional type of hat from the Eastcoast of Sweden.
Vi fick en rejäl köldknäpp och då var det dags att börja mata fåglarna igen...försöka hinna få ner vinteräpplena som lyser ikapp med rönnbärens glödande små klot och olvonbären .
Tre älgar har varit i trädgården på nätterna och mumsat äpplen. Lite svårfotade...men jag ser dem i gryningen och de vill helst inte gå fast jag tjoar på dem!
Roligt att det åter finns lite älg.
Rosorna har blommat på in i det sista också.
Det är rosor i November som inspirerat till Månadens vante på Falbygdens museum.
Men nu är det snart dags för nästa månads vante...och vi tog oss då till en fridsam och lite bortglömd plats i Landskapet...Franciscus kapellet.
Fredsvanten är nålbunden i Sorunda stygnen. Här har jag broderat med traditionella mönster och sytt en Fredens symbol framtill. För visst både kan och måste traditionella vantar få förändras och utvecklas till mer tidsanpassade modeller! Garnet är handspunnet av Dala fårull från tackan Gosnos.
Så mjukt och glänsande ull...sydde till sist på fransar. Låt oss verkligen hoppas på och arbeta för Fred!
Fredsvanten kommer till museet nästa vecka och då plockar jag bort det mesta som är kvar i Museibutiken och fyller på med nytt handspunnet garn.
Det kanske kan bli en julgåva till någon kreativ person!?
Glädjande är att det även går att sälja handspunnet garn på tradera...
Det blir ju alltid lite testhärvor när jag experimenterar med ullsorter och färgsammansättningar.
Lite som lakritskonfekt är denna blandning!
Så mera garngodis kommer nu till museet.
Det finns även garn hos Stinas vävbod och på Nääs Slöjd och Byggnadsvård.
Så vill du ha unikt garn med det lilla extra och i bästa kvalitet är du välkommen att bjuda på tradera, kontakta mig för specialbeställningar eller köpa på plats. Väl mött!
Ha det fint! Trevlig första Advent!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar