söndag 24 januari 2021

Tankar på det nya året...Åslevanten sydd i vänsterspunnet garn som originalet!

 Nu börjar dagarna bli längre och ljuset återvänder. I Gläntan slöjdar vi som alltid och planerar för våra odlingar i sommar. 

Vi har väl alltid levt det enkla livet som nu plötsligt blivit en trend...köper bara nytt när något går sönder eller slits ut,lagar och lappar.Vi rensar ut saker och säljer på nätet. Bara roligt om saker kommer till användning igen!


Det finns så många fina vanttraditioner i världen.Här är ett par nystickade vantar i angora och handspunnet garn i Komi folkets mönster. 

Dessa mönster har medeltida anor och stjärnmotiven är otroligt vackra. Täta och varma blir vantarna också.

Knitted mittens in the Komi tradition...a starpattern with medeival  origin. Folklore mittens, warm and cosy in angora and handspun woolyarn. So very unique! 


Jag har äntligen sytt färdigt ett par Åslevantar i handspunnet ullgarn och vänsterspunnet som på originalvanten. Intressant att se hur stygnen lägger sig när garnet är spunnet motsols/ S-spunnet. Den glänsande och vackra ullen kommer från tackan Gosnos, ett Dalapälsfår. Toppkvalitet!

Mer handspunnet garn till nålbindning till höger: tvåtrådig Gestrikeull i olika grå blandningar. 
Åslevantarna väger 250 g och det tog drygt två veckor att sy dem. Otroligt täta och varma. Åslestygnet är tyvärr mer tidskrävande att arbeta med och inte så populärt bland nålbindare  ....synd för det är en gammal fin tradition från Västsverige och kommer att dö ut om inte fler yngre tar över nu! Hoppas vi kan ha kurser till våren eller sommaren igen.....
Ha det gott så länge! 

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar