torsdag 23 december 2021

God Jul från Gläntan!

God Jul önskar vi i Gläntan! 

Tack till er som köpt garner och materialsatser! Så roligt att det även blev en kurs i varptyngd vävstol! 

Roligt att vi kunde fira av Gerumsmanteln med en mindre utställning på Falbygdens museum... min Gerumskvinna med handvävd dräkt fick tillbringa en tid på museet tillsammans med vävprov till Gerumsmanteln i kypert vävd i varptyngd  plus den rekonstruerade sländan från äldre järnålder. 


 Ett möte på mossen....Gerumskvinnan möter Gerumsman...teln? 

Mörk sjal vävd i tunt handspunnet ullgarn med olika spinnriktning i varp och inslag.

Ett halssmycke vävt i lingarn med inslag av tagel. En tunika vävd av hundhår i varptyngd vävstol prydd med näverdekoration och enkelt smycke. Sist men inte minst en fyrskaftsvävd kjol efter Huldremosefyndet. Även den vävd i varptyngd vävstol. Garnet är växtfärgat.

Manteln som skymtar är museets gamla som var utställd i den första basutställningen och vävd i ateljé Tre Bäckar i Varnhem.Den blev med åren fruktansvärt blekt och jag fick då frågan om vi ville ha den här i Gerum. Jo det passade väl bra. Den kom att ingå i utställningen som jag gjorde till vårt lilla bymuseum. Mycket malmedel i den!

Nästa år blir det äntligen dags för vantutställningen på Falbygdens museum och det blir en vandringsutställning fylld av vackra bilder från landskapet som inspirerat mig till olika texter och vantmönster. 

Kanske vi vågar bjuda in till någon kurs i vår....spinna eller nålbinda på museet.

Ha det gott så länge! Och tack återigen för uppmuntran och stöd, ni alla trevliga människor som hantverkar och tar hand om vårt kulturarv. Som odlar och lever enkelt utan att slösa på jordens resurser. Heja oss!

tisdag 7 december 2021

Nya modeller i handspunnet ullgarn

 Några nya modeller i handspunnet ullgarn 

Nya modeller i handspunnet ullgarn ....New designs in handspun woolyarn.Laceknitted mitts in Shetland style. 

Grått entrådigt Gestrikeull.
Vitt Åsenull från tackan Saga.
Jag har gjort några materialsatser som går att köpa nu i vinter på Falbygdens museum och Nääs byggnadsvård i Floda. 
Garn och mönster ingår. 
Fyller på nya garner nu men det går även att beställa direkt av mig.


Ser du något på mitt Instakonto som du gillar går det bra att höra av sig !




Här är några nya nålbundna vantar i handspunnet ullgarn som jag fotade vid Vänern en härlig höstdag. 
Mitt tvåtrådiga garn passar perfekt till nålbindning!










                                                                                                      



tisdag 7 september 2021

Handspunnet garn i Bohuslän 25-26 september Slöjdvandring Skördefest

 Nu kan du köpa mitt handspunna garn under evenemanget Slöjdvandring Skördefest.

Hos Stinas Vävbod i Ytter Restad hålls öppet hela helgen. Mycket fint där och väl värt ett besök! 


Just dessa garner är utvalda med tanke på kusten,havet och stranden. Mjuka tvåtrådiga garner som räcker till en halsvärmare eller mössa.

Kom förbi och njut!

Den vackra korgen har Stinas pappa tillverkat...en riktig slöjdfamilj.


Nu har vi fått de första fönstren till vårt galleri i ladugården. Vilket hantverk!

Utsikten genom detta fina fönster är härligt grön. Trädgårdslivet pågår för fullt nu och vi skördar och planterar. Samlar frön till nästa år.

Tusen tack till Bengt som tillverkat fönster i granvirke. Nu ska de behandlas med linolja.

Vi renoverar vidare på vår ladugård...premiär för utställning blir nästa år. Hoppas då att livet är lite lättare! Så svårt att planera verksamheter i dessa tider.

Nästa höst blir det även premiär för min vantutställning....äntligen!...på Falbygdens museum. Så jag har gott om tid att jobba färdigt.

 

onsdag 25 augusti 2021

Höst inspiration ....kvinnokult och kvinnokraft i Östergötland

 Inspiration om hösten

En liten resa till Östergötland....vidgade vyer och besök på platser där min släkt har sina rötter. Intressant att se och uppleva Vadstena och Heliga Birgittas klostermuseum inte minst. Utsikter och insikter....utan denna 154 cm långa/korta men energiska kvinna och hennes envisa kamp för att få till stånd ett religiöst och kulturellt centrum...vad hade Vadstena varit förutan henne!?

Bildning och kontemplation för kvinnor...bibliotek, fantastiska broderier...kan höra hur hymner och himmelska toner ekar mellan stenmurar...


Läser just nu Karin Thelander...hennes trilogi  om Birgitta Botvidsdotter...utspelar sig under tiden efter att klostret avvecklades  1595 
Mycket kvinnokult kring Omberg ...kvinnor som söker svar på eviga gåtor...livets innehåll...
Ett orangerie fyllt av sol på Näs säteri/Adelsnäs utanför Åtvidaberg. 
Förste ägaren var en släkting till mig...Nils Assersson Mannersköld ...ja det var han som försvarade Göteborg mot danskarna bl a och som under tidigt 1600-tal bebodde denna vackra plats med sin hustru Christina Bökler som var av finsk uradel.
Hon har broderat en altarduk som finns i Näs kyrka. De donerade en vacker ljuskrona och flera silverkärl. Plus en orgel. De är begravda i kyrkan. Får bli fler besök! Trevligt att vandra omkring i samma miljö och tänka några tankar på tider som varit. Ätten Mannersköld dog ut på 1690-talet eftersom bara manliga arvingar räknas. Dottern Cathrine som jag har i mitt släktträd gifte sig med den Skotske ädlingen Patrick Ogilwie landshövding/countygovernor of Åbo.  Hennes döttrars öde får jag återkomma om....otroligt spännande KVINNOHISTORIA! 

Broderiglädje från 1400-talet. Små små stygn i guldtråd på jaquardvävt  sammetstyg...beundransvärd flit! Bild från den mycket fina och pedagogiska utställningen på Klostermuseet i Vadstena. Ett besök rekommenderas! 

Starten på hösten kunde inte blivit bättre! 
 









tisdag 1 juni 2021

Varptyngd vävstol.2 modern weaving in warpweighted loom and natural dyes from my studio

 Väv med inspiration av trädgård och natur ...a summershawl made in warpweighted loom...

Nu är tid för skapande utomhus...i trädgården sitter jag gärna och hantverkar,lyssnar på fåglarnas underbara konserter och humlornas brummelibrum bland lungörten...visst är det härligt? Springgarden ...my inspiration for a shawl...a really nice weaveproject ...some handspun yarn, mohair and angora. 
Våren är en underbar tid för skapande...
En sjal vävd i varptyngd vävstol med olika garner,handspunnet,växtfärgat och restgarner i mohair och angora. Fin struktur och underbart mjuk!
För visst går det att väva annat än vikingatyger i varptyngd vävstol....
En vecka med växtfärgning blev det också...Alla mina torkade avocadoskal blev till ett färgbad, en påse lökskal och efter en vandring till de Gerumska ängarna och insamlande längs de långa stenmursraderna  kom jag hem med stenlav. En bit bort stod en älg och betade fridfullt ...vilken naturupplevelse! Ja det är nu redan 40 år som jag ägnat åt växtfärgning ....härligt!
 Natural dyeing is very popular once again...I started in late 70s! Amazing how time flies!
Pics from this week: nature's colors from lichen, onion and avocado. 2 ply woolyarn from Kampes and some handspun yarn (Gestrike and Helsinge rare breeds)
Tips: Jag använder alltid de olika efterbaden och blandar dem...då uppstår verkligt unika färger! 
Stenlav,lökskal,avocado ...
Naturens färger Natural dye


  

Ha det gott så länge och glöm inte att njuta av naturen! Enjoy life and have a wonderful and creative time! Outdoor living really delivers....










lördag 1 maj 2021

Hantverk i Bohuslän

 Nu har vi varit och lämnat våra fina gamla fönster på renovering i Bohuslän! 

Ett fint hantverk lever vidare hos Bengt och Stina Wallgren i Ytter-Restad...bara att beundra! Bengt renoverar fönster och i hans släkt har de tillverkat korgar.

Stina väver finnväv och annat också förstås... hon bara går och väntar på att kunna öppna sin hantverksbod igen.


Fönster och korgar i verkstaden..
Gårdens gamla korgar


Det blev lite fotande av garn och nålbindning vid havet också! Finns bilder på mitt Instakonto #theworldofingemo. 


Avslutar med en bild på de vackra huvuddukarna/dukarna som Stina vävt. Den blå och rödrutiga huvudduken är från Jörlanda socken i Bohuslän...här vävd i lite grövre bomullsgarn än originalet 16/2 istället för 30/2...tänk så tunna trådar kvinnor vävde med förr!



lördag 10 april 2021

30 år med textilhistorisk verkstad! Jippi!

 Ja nu är det faktiskt 30 år sedan jag startade min textila verkstad i Gläntan Östra Gerum. 

Uppstarten blev en mycket inspirerande kurs på Bäckedals folkhögskola. Sedan har jag hela tiden arbetat med utgångspunkt från textilarkeologiska metoder. Jag har tagit fram kopior av olika redskap som sedan testats. Nu i vår arbetar jag med att göra ett litet häfte där t ex min magisteruppsats ingår...en studie över sländtrissor utifrån fynd i f d Skaraborg. Plus olika texter om kvinnohistoria....ja det gäller att få ihop det hela! Och att det går att lansera i en Corona fri tillvaro. Så svårt att planera!

Det finns väldigt mycket kvar att forska om när det gäller textilhistoria.Gör det ni som har det här intresset! Jag tror många föremål i museers samlingar behöver omtolkas särskilt  gäller det vävtyngder. Jag har sett många märkliga katalogisering på olika muséer i f d Skaraborg. Bennålar från stenåldern kan ju ha använts till nålbindning! Och nätfragment kanske behöver studeras närmre.  Tror det döljer sig många nålbundna saker i museernas dolda vrår....

När det gäller textilarkeologi verkar Danmark som  ett föregångsland .I Sverige måste det till större projekt annars är det inte möjligt att driva både forskning och textilarkeologisk prövning av resultaten. Tyvärr har jag gått in i väggen flera gånger under årens lopp för att det är så svårt att få gehör och stöd. Bara att beklaga att exempelvis Ekehagens forntidsby inte satsat på textilarkeologi. Vi började faktiskt bygga ett grophus där 1989 som skulle bli vävstuga...

Ett bildcollage eller smakprov på saker  som tillverkats i min verkstad. Handspunnet garn av gamla svenska fårraser, växtfärgning,vävning,nålbindning mm. Sedan har jag försökt ta fina bilder också!
Mycket jobb!
Så nu är det väl dags att summera detta ....och skriva mer !
Ha det gott! 


fredag 19 mars 2021

Vikingavävning i sommar!

Vill du lära dig väva som på vikingatiden?

Du är varmt välkommen till min textila verkstad i sommar. Vi kan skräddarsy en kurs för dig/er som enbart vill väva tyg till dräkt. Du kan använda eget garn....handspunnet, växtfärgat eller efter önskemål. 

När kommer denna kurs? Troligen i mitten på juli. V 29-30. Plats: Östra Gerum på Falbygden. Ja det är där den unika Gerumsmanteln hittades ....! Roligt att föra traditionen med vävning i varptyngd vävstol vidare...

En av våra vävstolar finns på Birka! En grupp tjejer därifrån var på kurs hos mig och beställde en vävstol. Bilden har jag fått låna av Amanda #theupsalaviking på Instagram! Tack!
Den här vävstolen var först en del av sommarutställning på Vänermuseet. Jag gjorde en liten textilavdelning där med väv, växtfärgat garn mm.



Fyrskaftskypert i varptyngd vävstol.
Jag kan lägga ut förslag på tyg som det går att väva här under våren så får vi se hur intresset är. I en vävstol kan vi sätta upp ett grövre tuskaftstyg som blir rutvävt..... efter fynd på Gotland.
Enfärgat treskaftstyg i alnbredd är annars typiskt för vikingatiden och även tidig medeltid.
Vävning med brickor ingår förstås i kursen! 
Exkursioner till det stora vikingagravfältet i Dimbo och några andra spännande platser ingår. Boende finns på den vackra prästgården i Valstad av vandrarhemsstandard. Fika ingår och jag berättar och visar vävar mm från 30 år med textilhistorisk verkstad!
Hör av er på e post: ingemo2@hotmail.se 
Ha det gott så länge! Glad påsk!



söndag 24 januari 2021

Tankar på det nya året...Åslevanten sydd i vänsterspunnet garn som originalet!

 Nu börjar dagarna bli längre och ljuset återvänder. I Gläntan slöjdar vi som alltid och planerar för våra odlingar i sommar. 

Vi har väl alltid levt det enkla livet som nu plötsligt blivit en trend...köper bara nytt när något går sönder eller slits ut,lagar och lappar.Vi rensar ut saker och säljer på nätet. Bara roligt om saker kommer till användning igen!


Det finns så många fina vanttraditioner i världen.Här är ett par nystickade vantar i angora och handspunnet garn i Komi folkets mönster. 

Dessa mönster har medeltida anor och stjärnmotiven är otroligt vackra. Täta och varma blir vantarna också.

Knitted mittens in the Komi tradition...a starpattern with medeival  origin. Folklore mittens, warm and cosy in angora and handspun woolyarn. So very unique! 


Jag har äntligen sytt färdigt ett par Åslevantar i handspunnet ullgarn och vänsterspunnet som på originalvanten. Intressant att se hur stygnen lägger sig när garnet är spunnet motsols/ S-spunnet. Den glänsande och vackra ullen kommer från tackan Gosnos, ett Dalapälsfår. Toppkvalitet!

Mer handspunnet garn till nålbindning till höger: tvåtrådig Gestrikeull i olika grå blandningar. 
Åslevantarna väger 250 g och det tog drygt två veckor att sy dem. Otroligt täta och varma. Åslestygnet är tyvärr mer tidskrävande att arbeta med och inte så populärt bland nålbindare  ....synd för det är en gammal fin tradition från Västsverige och kommer att dö ut om inte fler yngre tar över nu! Hoppas vi kan ha kurser till våren eller sommaren igen.....
Ha det gott så länge!