tisdag 24 december 2024

God Jul från Gläntan! Happy Christmas!

 God Jul!

Nu börjar julfriden här i Gläntan. Tänder ett ljus och hoppas på en lång ledig tid med skogspromenader varvat med skrivstunder och kanske någon liten stickad vante....för vantvrån på museet skall ju fyllas med intressant och inspirerande innehåll varje månad nu under vintern.


Så hoppas ni alla får en fin jul! 

Tack ni som besöker min blogg...snart 25 000 tittningar och lite olika intressen vad jag kan se i statistiken. 

Nålbindning när den är som roligast! 

Kreativ nålbinding brukar jag kalla mina projekt...mer kommer kan jag lova! 

Och mera blandtekniker...ja extra allt! 

Happy Christmas from my retrohome in a very peaceful corner of our world. 

Thanks for visiting my blog!

Ha det nu så fint i jul!

söndag 24 november 2024

Fredsvanten och Ostmössan och handspunnet garn på tradera

 Första snön pudrar trädgården i ett skirt lager av vitt...vackert med klasar av blodröda rönnbär och fast vinden från norr narar kinden tar jag mig tid att flytta runt och fixa med modellen Beda som har fått iklä sig den nålbundna mössan som kallas Ostmössa från Rådmansö. 


Garnet har jag handspunnit av Gestrike ull. Mössan är varm och mysig och modellen användes tydligen av säljägare i Stockholms skärgård förr!

De klädde sig helt i vitt och låg på skären med bössorna i beredskap...

A seelhunters cheeseformed hat in pure wool. Handspun Gestrike wool. Needlebinding tecnique. 

A traditional type of hat from the Eastcoast of Sweden. 


Vi fick en rejäl köldknäpp och då var det dags att börja mata fåglarna igen...försöka hinna få ner vinteräpplena som lyser ikapp med rönnbärens glödande små klot och olvonbären .

Tre älgar har varit i trädgården på nätterna och mumsat äpplen. Lite svårfotade...men jag ser dem i gryningen och de vill helst inte gå fast jag tjoar på dem!

Roligt att det åter finns lite älg. 

Rosorna har blommat på in i det sista också. 

Det är rosor i November som inspirerat till Månadens vante på Falbygdens museum. 

Men nu är det snart dags för nästa månads vante...och vi tog oss då till en fridsam och lite bortglömd plats i Landskapet...Franciscus kapellet.

Fredsvanten är nålbunden i Sorunda stygnen. Här har jag broderat med traditionella mönster och sytt en Fredens symbol framtill. För visst både kan och måste traditionella vantar få förändras och utvecklas till mer tidsanpassade modeller! Garnet är handspunnet av Dala fårull från tackan Gosnos. 

Så mjukt och glänsande ull...sydde till sist på fransar. Låt oss verkligen hoppas på och arbeta för Fred!



Fredsvanten kommer till museet nästa vecka och då plockar jag bort det mesta som är kvar i Museibutiken och fyller på med nytt handspunnet garn. 

Det kanske kan bli en julgåva till någon kreativ person!?

Glädjande är att det även går att sälja handspunnet garn på tradera...


Det blir ju alltid lite testhärvor när jag experimenterar med ullsorter och färgsammansättningar. 

Lite som lakritskonfekt är denna blandning!

Så mera garngodis kommer nu till museet.

Det finns även garn hos Stinas vävbod och på Nääs Slöjd och Byggnadsvård. 

Så vill du ha unikt garn med det lilla extra och i bästa kvalitet är du välkommen att bjuda på tradera, kontakta mig för specialbeställningar eller köpa på plats. Väl mött!

Ha det fint! Trevlig första Advent!






tisdag 5 november 2024

Månadens vante...Rosor i November på Falbygdens museum

 Rosor i November heter denna månads vante som finns i vantvrån på Falbygdens museum...

När jag står där och fixar kommer jag att tänka på en annan Novemberdag lite disig och grå som det ju ofta är så här års och vårt första besök på museet i början på 90-talet...barnen var små och tyckte det var roligast att åka i hissen! Upp och ner...och igen och igen...stackars vaktmästaren Arne. 😄

Det är så härligt att se alla barn som kommer till museet idag... mycket tack vare att det är gratis inträde. Det har blivit ett välkomnande museum och just nu med en otrolig Lego utställning. 

Och har du några minuter över att stanna till vid min lilla hörna kan du under några veckor se en vante inramad av textil konst i höstens tecken....och läsa en liten dikt!


Vantvrån på museet och en korg med vantar till salu...alla tre var med i utställningen Landskapets vantar 2022.

Men nya vantar tillkommer hela tiden.

Det jag arbetar mycket med just nu är pälsbältesvirkning av mudden och själva vant-delen stickad. Rosor fanns det gott om bland folklore mönstren på 1800-talet. 

Ofta är det ett broderi mönster för korsstygn som omvandlats till stick- eller virkmönster. Märkböcker fanns ofta i hemmen och därur hämtades motiven. 

Vanten är monterad på en textil bakgrund...ett tyg växtfärgat med rabarber har fått textiltryck och en liten textil bild ger en höststämning. Tyget har botaniskt tryck och jag har även gjort ett "saft-tryck" på ytan,målat akvarell och med garn i fritt broderi. Inramningen till vanten blir lite mer levande ...eller hur!


Virka fritt!

Det är roligt att virka. 

Some crochet inspiration...my new design with inspiration from roses...

Crochetneedle 2 mm and plantdyed woolyarn. 

The mitten to the right was part of 2022 exhibit Landskapets vantar...I just love to explore these old folklore patterns...lots of roses and other floral motives especially in the Baltic region...on socks, mittens and sweaters. 

Marketta Luutonen har samlat ett gediget faktamaterial i denna bok. Jag är inte ute på Ravelry så ofta men tydligen ville hon låna en bild på min Korsnäströja och ha på sin sida...såg jag i meddelandekorgen...ett år senare...hoppsan!

Jag virkar väl på då! 

Ha det fint!





fredag 25 oktober 2024

Happy needlebinding - a pair of socks medieval fashion style. Beskrivning till nålbundna sockor.

 Jaha så var det dags igen! 


Happy needlebinding Friday with a pair of socks made from leftovers from my viking shawl...

Av efsingarna från min sjal vävd I varptyngd vävstol har jag sytt ännu ett par sockor i medetidsmodell...tror att originalet är en tysk socka som omnämns i Ulrike Claßen Bùttners bok Nalbinding What in the World is that? 

You can also find this sock on Pinterest. 

I made a simple description. I use handspun yarn from Värmland sheep Hedvig.

Det svarta handspunna garnet kommer från tackan Hedvig. Fick jag av en vän...Så ingen kostnad där! Garnet till sjalen är växtfärgat av mig och inköpt på tradera av en kvinna som betade garnet någon gång på 80-talet. Sedan blivit liggande...

Så totalkostnad för sjal och sockor ligger på ca 200 kr.


Väldigt enkel beskrivning. Håll till godo!

Mallen är i naturlig storlek 1:1 så om du skriver ut bilden som en A4 kan det ju funka.

I utkanten av bilden ligger vita 2 tr handspunna garner från Dala pälsfår. De använder jag till att sy lite annat nu...återkommer om det. 

Hösten är även tid att skaffa fin ull från olika håll..mer Dala som är så härligt glansigt...göra fler vantar med broderi eller helt enkelt en att-bli-glad-av-vante !?

Har även köpt fin kardad ull från Åddebo ull. 

Jättefin kvalitet.


Solvanten "Aurinko" sydde jag för några år sedan och broderade en enkel solsymbol,bårder runt tummen och nedtill och sydde en liten frans.

Som en kyrkvante från förr!

Där har jag använt Dala pälsull från "min" leverantör Carina som kallar sig Solängel...hon har så vackra namn på fåren också. Detta garn kom från Gosnos.

Hennes ull har fått pris på Ull SM.

Så glad och tacksam för detta samarbete! Heja oss som arbetar med svensk ull! Och ännu är min verksamhet igång och nyss skickade jag iväg en laddning garn till Karin i Göteborg. 

Ska bli spännande att se vad hon stickar denna gång av garnerna Hedared, Baroque och Lacrimosa alla i Aran kvalitet och härligt höstmurriga närproducerade unika. 

Kreativa skapandet vid spinnrocken fortsätter och just nu är det lite olika sjalgarn...många meter per härva. Ja tråden räcker nog från Gläntan till vår vackra lilla medeltidskyrka. Som får ny mur runt sig nu...som ett smycke ligger det där i landskapet och skiner...av glädje.


Det var kyrkan i Gerum vi mötte vid vårt allra första besök i byn...jag hade sett en annons i tidningen LAND om ett ställe till salu...och ja, det blev vårt!

Lilla fina kyrka! 

Det finns inte många Gerumsbor kvar nu...det är väl frissan Barbro och så vi, som bott här i mer än 30 år nu i dagarna. 1988 flyttade vi hit på hösten.

Då fanns det fyra gårdar med mjölkkor idag bara en. Då fanns det fem jordbruk med olika inriktningar idag bara en...gårdarna började köpas upp och gärdena slogs ihop. Folk utifrån äger det mesta nu...men vi har en småskalig ekobonde som kommit till också. Jag frågade honom i början om var han lärt sig om odlande...jo det har jag läst mig till! var svaret....och nu är han någon slags odlar-guru...ack ja! Men så är det med mycket idag...tidigare generationers kunnande värderas inte ...Nej hjulet ska uppfinnas igen och igen...

Så är det ju i nålbindningsvärlden också...lätt att glömma hur hantverket lärdes ut förr mellan olika generationer...Jag lärde mig sy av Ingrid som lärde sig av Ulla i Falekvarna som gick på kurs hos Kerstin Paradis Gustafsson ...

Och jag har lärt ut till några bl a Maria i Åsle. Åslevanten kommer förresten att vara en  Månadens vante ...så missa inte min vantvrå på Falbygdens museum! Snart kommer en ny vante för November månad...vad månde det bli....!?

Väl mött! Och ha en fin höst med mycket hantverk konst härlig läsning och sköna promenader,njut av trädgårdens sista blomning och skogens glödande löv!

En vacker tid väntar!










lördag 5 oktober 2024

Sista året med att spinna och sälja...tid för annat nu! Autumn wishes for Peace

 

Ja nu är det bestämt! Sista året jag spinner garn för avsalu. Tycker att det räcker nu...började sälja mitt garn på Nääs 2015 och dessförinnan sålde jag på Midvinterfest...det blir många härvor det!

Tack till er alla som köpt mina färgglada naturliga småskaliga närproducerade unika garner! Hoppas ni haft glädje av dem...ja några alster har jag sett bilder på och det har varit riktigt kul att se med vilken fantasi ni har skapat något av just MITT garn! Kan ju få vem som helst att bli nästan lite tårögd....

Det är ju alltid svårt att börja trappa ner sin verksamhet men så blir det ju för oss alla en gång. Jag tänker istället arbeta med att göra utställningsrum/små utställningar. Få tid att skriva och hålla på med konst i egen takt och i mångt och mycket för eget välbefinnande och njutning. 

Och vi har vår härliga trädgård! Och inte minst varandra..."vi har bara varandra"

I dessa tider när världen verkligen är i olag och Freden är så svår att behålla... att ha ett fredligt sinne och vilja alla väl är inte det något att sträva efter!?

Tänk om ni maktgalna gubbar/män/pojkar med gevär kanoner missiler...ni lämnar bara förödelse och ännu mer hat efter er!



How I Long For Peace!

A song by Peggy Seeger in a new version...listen to the womens voices and end all war!

Med höstlig hälsning från vår lilla oas I världen! 

Ha det gott!

Have a lovely autumn time! 


Fick idag även besked om att alla materialsatser till 1920-talsvanten Essungavanten blivit sålda på Nääs byggnadsvård. Tusen tack vantvänner!

Ett bidrag kommer att gå iväg till stöd för kvinnor i det krigsdrabbade Palestina via Kvinna till Kvinna och deras samarbetspartners på plats. Även stöd till flyktingar i Libanon är akut. Något kan vi alla bidra!


 


onsdag 11 september 2024

Höstens garner- köp direkt av mig! Helsingeull, ekologiskt...bara naturligt och fint!

 Eftersom jag inte kommer att delta på några evenemang i höst lägger jag här ut några garner till försäljning. 

Handspunnet av Aran kvalitet 2 tr. Passar till stickor 4-5 mm.


Härva A. En mix av EKO merinoull/Devon Zwartbles & Exmoor Blueface,BFL och Wensleydale fin kvalitet av gamla engelska lantraser.  108 g.

250 kr.

En mysig höstblandning som räcker till en stickad eller virkad mössa,muddar eller liknande. 

Antal meter per 100 g brukar vara ca 130.

Detta garn har jag spunnit av två olika rovings från John Arbon spinneri i UK.


Här är en närbild på garnet. 

Färgerna är höstens...De roströda löven,lite grönt och blåsvart. 

J̌ag kan spinna upp mer av detta också om någon vill sticka ett större plagg.

När jag lämnar in garn till försäljning måste jag alltid lägga på 20 % i provision. 

Så det är förstås något billigare att köpa direkt av mig!


Sedan har jag spunnit en hel del Helsinge tackull som blivit till lite olika härvor. Tackullen är höstklippt 2023 och jag har kardat ihop den till spännande mixar med ekologiskt färgad finull respektive Gotland pälsull. Färgen kommer från Färgkraft och är godkänd enligt Gots. 


Här är två härvor som jag kallat "Hedared" .

Sålda nu i oktober!

Men kommer att spinna mer.

Närproducerat och naturligt.

Räcker till ett något större projekt.

Ett par gedigna sockor, en halsduk och perfekt till nålbindning!


Här ligger de tre härvorna bredvid varandra. 

När jag spann dessa tänkte jag tillbaka på när jag besökte den helt fantastiska lilla stavkyrkan i Hedared...En senmedeltidens pärla!

tjärdoften, det dunkla nästan magiska ljuset kring madonnabilden, väggmålningar i medeltidens lite mer dämpade färgsättning. 

Kvällssolen som gav väggarna lite extra lyster.

Det var värt en liten omväg på hemvägen från när vi var på Nääs och lämnade garn förra hösten.

Interiör från Hedareds medeltidskyrka. Foto: Lena Josefsson 2022

Sedan har jag spunnit lite annat förstås...här nedan två härvor med Klövsjö ull


Dessa kommer jag troligen att lämna in till försäljning. 

Skulle vara kul att sälja på något annat ställe...tänk om det blev lite mer intresse för detta "kulurarvsgarn" som jag brukar kalla det.Så genuint och äkta. 

Har du som tittar in här....ja det är mer än 24 000 tittningar nu ...tips på något ställe där mina garner kan passa. 

Hör gärna av dig!

Min e post: ingemo2@hotmail.se 

Fin kvällsbild från det vackra landskapet som alltid är en inspirationskälla för mitt skapande. En nära Ornunga upplevelse om hösten.




 





lördag 31 augusti 2024

Soliga septemberdagar med mycket trädgård,lite linberedning och mera vävning

 Vilka soliga och härliga dagar vi har nu! Mycket jobb med trädgården där vi omplanterar,delar och flyttar växter. Plus skörd och många gratismiddagar...

Dessutom kan jag stå ute och väva i mitt annex....det kan också fungera som ett litet utställningsrum...hm ja vi får se hur det blir.

Ni som läser Slöjd i Västs medlemstidning Till Handa kommer att få läsa om mina vantar nu i höstnumret. Förhoppningsvis blir det lite intresse och vi ska försöka få till en liten "vantvrå " på museet. 

En vante med kryp som jag stickat efter modell från den estniska ön Muhu. 

Fast jag har min vana trogen lekt en hel del med olika nyanser av växtfärgade garner när jag stickat mudden. Det är ju min "grej" ...

A pair of Muhu mittens with my personal touch. In plantdyed woolyarn. 

Stickor 2 mm till dessa. Egentligen ännu tunnare i original. Roligt med ett annorlunda traditionellt mönster. Bottenfärg är färgat med vassvippor. 

Nu i september ska jag sätta mig ner och försöka få till ett litet vanthäfte med mina modeller. 

Sommaren blev väl inte vad jag tänkt mig p g a sjukdom. Men som min kompis Gun sa...hösten kan ju också vara fin. Javisst! Absolut. 

Jag har inte tänkt vara med på några evenemang alls i höst. Ska bli skönt att få en lugn och LÅNG arbetsperiod där jag kan gå in i den kreativa bubblan. 


Här är en bild på en av de nya vävar som jag arbetar med. 

Testar lite olika strukturer och det blir vackert med handspunnet ullgarn. 

En slags hommage till de gamla svenska fårraser som jag fått äran att lära känna. 

Jag låter garnet få måla ytan. Vackert. Naturligt.

A new weave in my warpweighted loom. 

A hommage to Swedish rare breeds that I love to spin...Gotland, Gute, Gestrike, Helsinge, Värmland and Åsen. 

During sunny September days I can still be able to weave in my annex...almost outdoors. 

Det är tur att vi finns som tar vara på och använder den svenska ullen!

Någon gång under hösten kommer jag att fylla på med garn på Nääs också. 

Ibland är det tillåtet att bråka...men bara med lin!

Odlar inga mängder för lin har en tendens att utarma jorden och det räcker med att ha lite lin som dekoration i odlingarna. 
De regniga somrar som varit har också gjort att linet lagt sig...
Här är lite beredning på gång i alla fall. 

Bråkan är egendesignad och tillverkad av min svärfar Arne 1993.
Det var väl då jag började odla lin.
Och som det stora linintresset kom igång i landet. 
Härligt att få arbeta med detta naturmaterial! 

Hoppas du som hittar till denna blogg får en fin och kreativ höst. Tack för intresset och ha det fint!
Återkommer med mer handspunnet, nålbundet, broderat och annat vad det lider.




tisdag 6 augusti 2024

Textil höst med mycket växtfärgat och virkat Folklore patterns in plantdyed woolyarn

 Nu börjar en rik tid med bär och svampplockning och trädgårdens skördetid! Första gurkan plockad idag...och igår en fantastisk fin dag uppe på Hökensås! 

Tänk att få vandra i en så stor rymd av tystnad...knappt ett sus från de höga tallarna...lång utsikt...den vackra ljungen inramar mossan med glödande röda lingon. Glädje att vara lite frisk igen! Glädje att få vandra..andas...sitta på en stubbe med en kopp fika. Solitude in the woods...Just love it! 


Här är en nyvirkad väskpåse med mönster från Åland. Originalet virkad i mycket tunnare ullgarn förstås...tycker mycket om de här snirkliga mönstren och jag använder förstås mitt växtfärgade garn. Olika krappröda ett lila färgat med alkanna och grönt med renfana.

My crocheted bag surrounded by heather, moss and lingonberries...a perfect place for an 1800s folklore bag. My version of a bag from Åland . You can find the pattern in Virka fritt by Marketta Luutonen. Ålands museum KB 199.

Thin woolyarn and crochetneedle nr 2 mm.

Virknål 2 mm och jag har minskat beskrivningens 160 m i omkrets till ca 112. Mönster delbart med 16. Lite trixande att få till det stora mönstret...men nöjd med resultatet. 

Jag jobbade några år som fältarkeolog på Åland Landskapsstyrelsen/Ålands museum. Bara kära minnen därifrån. Och vi fick även kika lite i deras samlingar. Mycket fint där! Plus att jag träffade min man där på andra årets utgrävningar. Bara det! 40 år sedan nu i år. 

Här har jag färgat garn med Solidago. Kanadensiskt gullris en växt som tyvärr blivit invasiv i vår svenska natur. Du ser den kanta våra vägar så här års. Jag har två bestånd i min trädgård och jag ser till att de inte sprider sig.

Har faktiskt aldrig färgat med denna växt förut..En varm gul färg på garnet. 

Vipporna ger mig en känsla av Japan och även på vintern är de vackra. 

Kom till Sverige på 1700-talet. Vanlig torp växt. 

Är den nyttig på något vis? Vet ej.

I min trädgård har jag dock många fina och lite ovanligare växter.

Myskmadra - som även kallas "jordemors växt " . Den användes förr i "trolldroger" och under hednisk tid mot födslosmärtor. 

Mattram - användes förr mot "kvinnosjukdomar" och avkok av växten kunde bota feber och reumatism. 

Hjärtstilla - förr gjorde de te på bladen. Lugnande verkan för den med hjärtbesvär. Insekterna älskar de skära små blommorna! 

Trolldruva - har smärtstillande effekt. Vackra röda bär...men giftiga!

Läkemalva...ja den blommar nu. Vacker och dekorativ växt.


Jag har även testat att färga med Stormhatt. Aconitum.

Här tillsammans med den fina Rosendunörten. 

Och ja det blev en något blek blå färg!

Växten är ju giftig bör påpekas.

Blommorna är det jag använde. 

Nästa växtfärgning kommer att bli med Kungsmynta eller vild Oregano. 

Hoppas hösten bara får bli lång och fin nu!

Med tid för mer virkning, gamla mönster och vävning i varptyngd vävstol. En njutartid på sitt sätt! 

Ha det fint! 



onsdag 24 juli 2024

Uppsättning av väv i varptyngd vävstol fortsättning

 Ja då fortsätter arbetet med uppsättning av väv i varptyngd vävstol...

Entrådigt handspunnet finullsgarn i regnbågens färger.



Efter att ha sytt på varpbandet på en uppsättningskäpp/en gammal latta till liten vävstol knyter jag bomtrådarna runt denna och drar på varpen. Sedan delas trådarna upp efter hur de ska solvas. Här har jag valt att solva dubbelt dvs. 2 tr som i första momentet förs fram över nedre bommen och 2 tr som hänger bakåt och som sedan ska solvas fram.

Det blir tuskaft i denna väv. Vilket beror på att det bara går att väva detta min vackra björkstamsvävstol! 😀

Någon besökare tyckte att vävstolen var så vacker att hon skulle kunna tänka sig att ha en sådan hemma....som ett vävsmycke!


Här har trådarna fördelats som synes av bilden!

Denna väv blir inte så lång och jag tänkte testa att väva in lite olika handspunnet garn och även effekter med infärgade ull-lockar av Leicester. 

Tror inte väven/sjalen blir så lång ...mer som ett liten wrap...eller ett ullkonstverk!

Numera är det mest detta jag tycker är roligt att väva...

Livet är fullt av kreativiteter och skapande..

Och så kan det väl få vara!


Sedan är det dags att välja ut vävtyngder och väga dessa. Mina minsta passar bra till denna väv...väger drygt 100 g styck.

6 trådar till varje...En något tyngre tyngd i var ände.

Jag har tillverkat många vävtyngder som passar till olika vävprojekt ...De små tyngderna kan även balansera upp när det behövs lite extra någonstans. 

Lera har jag fått bl a av en keramiker. Vanlig skollera funkar bra oxå! Tänk på bara att du ska få plats med två fingrars bredd i mitthålet så att du kan trä i uppknytningsgarnet!

Ja sedan är det dags för uppknytning av tyngderna. Finns en speciell knut till detta moment.


Tänk även på att skydda din väv när trådarna hänger mot bommen. Ett tyg över gör att garnet inte slits och går av. 

Samma gäller på övre bommen när du börjar dra upp väven! Låt inte heller tyngderna hänga löst när du inte väver utan lägg alltid upp dem på bommen och låt väven vila. Särskilt viktigt när du väver med tunt ullgarn. 

Ja få var det dags för solvningen....

Återkommer i annat inlägg om detta.

Allt i detta moment tog mig ca 4 timmar. Sy på varp, förbereda inredning, fördela garn (ullgarn vill gärna klistra ihop sig och det handspunna snurrar ihop sig...tar lite tid att reda i detta...tur att det inte var fler trådar!) Väga och fördela tyngder.Knyta tyngder. Paus. 

Nöjd med förra väven! Den stora vintersjalen. Den ska nu få fransar,beredas något och sedan är den klar!


Det grå ullgarnet (handspunnet Helsinge) som syns längst fram ska bli till ett treskaftstyg. Då får jag väva ute i mitt annex.

I en annan vävstol. En annan dag.

När lusten faller på och jag blivit lite bättre i mitt ben. Kämpar just nu med proppar i benet. Inte så lätt att stå och väva då. Dessutom fick jag Covid...men vad sjutton! Vi kämpar på här i Gläntan. Inte ge upp!

Ha det fint i sommaren!

So many visitors on my blog from Hongkong...welcome to my creative world of weaving,plantdyeing,spinning,knitting...hope you enjoy the ancient craft and artwork from my studio. Thanks for visiting! 


fredag 5 juli 2024

Shawlweave in warpweighted loom. Vävning i juli i varptyngd vävstol.

 Uppsättning av väv i varptyngd vävstol. En regnbågssjal i entrådigt handspunnet finullsgarn som är ekologiskt syrafärgad enligt Gots. Färgkrafts färgpulver. 

Enklast gör du uppsättningsbandet i en bandgrind med enfärgat garn. Trä 9-11 trådar som är 150 cm långa i bandgrind/bandsked. Det räcker för en smal varp.

Min sjal har en varpbredd på 30 cm. Varpen väger drygt 80 g. 

Jag varpade tills mitt nystan tog slut. 92 tr. Trådtäthet: 4 tr/cm.


Jag har en samisk varpställning som snickaren på Falbygdens museum tillverkade i början på 90-talet. 

Ritning till den finns i häftet Varptyngd vävstol från Bäckedals folkhögskola. 

Du kan få måtten av mig i fall du är intresserad.  Mellan de två käpparna som sitter med kortast avstånd fäster jag bandväven.

Min bandsked är handmålad av "Ulla" och mycket vacker. Inköpt i Hälsingland under en resa då vi besökte detta lin-landskap och träffade kunnigt folk som beredde lin och vävde vackra alster av det egenodlade. 

Ett modernt sätt att väva i forntidens vävredskap. På ett enkelt sätt kan du väva en sjal...och medan du står och väver njuta av färger och strukturer som träder fram under arbetets gång. En levande väv! För den kreativa människan. 

 

A modern use of the ancient loom is to weave shawls. The startingborder you can easily make in a rigid heddle loom...I just love my tiny art-loom from Hälsingland handpainted by "Ulla". On a journey to the landscape of flax, well that's what we call Hälsingland I met with textile enthuasiasts that cherish the culture heritage  of growing and processing flax. This was during the 90s. 

Dag 1. Trä trådar i bandgrind 9-11 st 150 cm l . Fäst denna varp mellan två varpkäppar i en varpställning. Väv in några cm på detta band innan du börjar varpa. Mät hur lång din varp skall bli och i stället för att göra inslag i bandet drar du ut garnet om de andra käpparna, vänder och för garnet in som inslag i bandet igen. Det gäller att slå till inslaget ordentligt. Hur tätt du slår avgör vilken täthet varpen får. Här ca 4 tr/cm. 

Jag varpade en hel eftermiddag. Detta moment har varit starten på kurserna i varptyngd vävstol som jag hållit vid olika tillfällen. Först efter att deltagarna fått en kort historik. 

Första kursen hade vi redan 1991 tror jag. Kvinnor från olika byar i trakten var lite nyfikna, några var kollegor från tiden då vi arbetade i Ekehagens forntidsby. 

Det brukar inte vara några som fortsätter väva...kanske är det mer en kreativ upplevelse där du får känna på hur arbetsvillkoren var för forntidens och medeltidens kvinnor. Också viktigt att fundera över!

Och hur fantastiskt duktiga de var! Hur fick de till vävar med trådtäthet på 20-30 trådar/cm som på vikingatiden? Det kräver nog en hög grad av specialisering och skedde antagligen enbart i väverier/textila verkstäder. 

Till vardags fick folk nog hålla till godo med relativt grova vävar. Praktkläderna i gravfynd är troligen inte det som bars till vardagsbruk. Inte heller satte kvinnor på sig hela sin smyckesuppsättning när de skulle ut och mjölka eller arbeta i odlingarna! Praktiskt tänkande är en viktig aspekt när du ska återskapa forntiden.


Nytillverkade vävbrickor i sälgträ.2-3 mm tjocka.6x6 cm långa. 

Jag har lagt ut dessa till försäljning på tradera. 

Alternativt till bandväv i bandgrind början på varpen är förstås en som är trädd i brickor.

Kommer en enkel beskrivning framöver.

Brickorna på bilden är sålda men det kommer fler.

Vi jobbar oförtrutet på här i Gläntan med vår forntidsslöjd!

Ha det fint!

måndag 17 juni 2024

Växtfärgning vid midsommar Plantdyeing with cow parsley and others

 Så härligt grönt i vår trädgård och i naturen nu!

Växtfärgning runt midsommar ger fina starka färger och varför inte ta tillvara på det som är gratis i naturen. Min trädgård har vilda blommor i olika partier där naturen så att säga får sköta sig själv. Det finns gott om grodor och insekter plus att fåglarna älskar träden och buskarna. Många sångare trivs här....I våras hörde vi göktyta,kärrsångare,lövsångare,lärkor och förstås alla olika trastar.


Först ut i denna omgång av växtfärgning är Hundkäx Anthriscus sylvestris som har flikiga gröna blad vilka jag använder i färgbadet. Blomställningarna får vara kvar. Den har en svag aromatisk doft. Av samma släkte är den spanska körveln som har spritt sig väldigt i trädgårdens utkant. Den har jag färgat med i flera år nu.

För jag vill inte att den ska gå i frö. Annars är körveln en dekorativ växt.

Det brukar bli fin gul färg av bägge. Gult med en dragning åt grönt.

Garnet är betat med alun.


Här hänger två härvor på tork.

Det är 3 trådigt ullgarn. 

Visst lyser de upp!

Rabatterna är fyllda av olika blommor som avlöser varandra i en lång kontinuitet. 

Lila Allium bollar och Judas Silverpenningar flödar i maj, sedan kommer pionerna och riddarsporrarna och lavendelhäcken.

Samt rosor som klättrar och doftar. Många olika vallmo är det just nu...


Vi håller på att anlägga vår egen lilla Azaleadal!

Även om jorden är kalkhaltig fungerar det bra. 

Vi har bytt till oss olika Rhododendron. Att byta/ ge bort växter är roligt och ger nya växter till ingen kostnad. Vi har inga sniglar heller i vår trädgård kanske beror det på alla grodorna...vet ej. 

Den som sätter fröer till växtfärgningsväxter får räkna med att de kan sprida sig lite hur som helst. 

Samma gäller krappen som blivit lite jobbig!


Resedan har spritt sig lite hejvilt...här på väg att gå i blom.

Den står näst i tur för färgning. Blir lite mer varm gult i färgen. 

Reseda in my garden. Plantdyeing weeks with Cow parsley  and later on Alchemilla. 

Beautiful nature's color. From corners in my garden. 

The oldest book about plantdyeing in my collection is from 1914.

A real tresure. 

En gammal raritet om växtfärgning är denna bok från 1914!


Vilken kunskap de hade förr! I boken finns tryckta receptblad med vattenstämpel på pappret. Så vackert! 

Nu ska vi ut och kupa potatisen och täcka över jordgubbarna...till fikat har vi ätit nyskördat grönt ...späda mangoldblad,persilja, rädisor,ruccola, gräslök...

En växtfärgares trädgård! Bara att njuta!

Önskar dig en fin och härlig Midsommar! 

Wish you a wonderful Midsummertime! Enjoy!




lördag 4 maj 2024

Garner från Gläntan våren 2024

 Våren rusar in och det blir bråttom bråttom...

Just nu har jag många fina handspunna garner även om jag lämnat iväg en hel del till olika försäljningsställen nu senast till Stinas vävbod i Bohuslän. Några finns i butiken på Falbygdens museum.  

Spinner just nu lite mer somriga garner bl a av sojabönsfiber-fantastiskt mjukt och exklusivt men även en del babymjuka  i cashmere och silke. 

En spole med sojabönsgarn till vänster. Silkigt och mjukt. Funderar på att nålbinda något riktigt lyxigt av detta! 

Alltid roligt att testa något nytt att spinna...Har spunnit mig igenom de flesta svenska fårraserna och även engelska.

 Jakull, alpacka, alpinestonesheep,rami,lin, hampa...hund och katthår...ja det mesta har runnit genom mina händer och blivit garn! 
Finns nog inte mycket kvar att pröva! 


Senaste härvorna är dessa som jag kallat "Baroque " Tweedgarner med Gute eller Helsinge tackull som bas blandat med växtfärgad ull från Gestrike...färgad med krapp,bresilja,brakved mm.Dessa milda färger är mycket vackra tillsammans. Jag har även kvar KRAVGODKÄND lammull från Gotland pälsull. Har också köpt fina kardflor från Åddebo ull. I kvalitet liknar de kardfloret som Lillemor sålde på spinneriet i Madängsholm....fast hon var ju mycket billigare och hade dessutom 130 olika färgnyanser på sina!

Å vad jag saknar det spinneriet!

Om någon vill komma förbi och titta på garn går det bra efter överenskommelse. Skicka gärna ett meddelande via Instagram eller hör av dig på e -posten. ingemo2@hotmail.se. Det går bra att beställa större mängder om du behöver sticka t ex tröja. Alltid välkommen att höra av dig!


Ett collage av garner och produkter från min verksamhet. 

Garner med inspiration från naturen och med namn efter platser och personer som betyder något för mig.

Det är därför garnet kan komma att kallas "Madonnan log" eller "Tidan"

Nu senast i påsk spann jag upp några härvor med svart Helsinge tackull som bas och eko-färgad finull som fått namnet "Lacrimosa" 

Lyssnar mycket på Spotify långa listor med musik...där lägger jag in mina favoriter i spellistor som heter Folkvis eller Vila eller helt enkelt Spinna och skriva. Hoppfullhet och var dag är en sällsam gåva! 

Besökte Bohuslän och vännen Stina som väver så fint. Hur länge ska vi hålla på...ja så länge krafterna räcker till....men ibland är livet inte så lätt. En liten uppmuntran behöver vi alla! Eller hur!?



Här är mina tvåändsstickade vantar i fint  sällskap...några av Stina Wallgrens senaste testvävar med nya mönster i Bohuländsk finnväv...som jag skrivit om förut här på bloggen och i GP mm. Vackra gamla mönster! Troligen kommer jag att sticka och eller nålbinda vantar som finns med på höstens Slöjdvandring i Bohuslän i Stinas lilla textila oas i Ytter Restad. Samarbete är bra! Förhoppningsvis kanske Stina kan vara med i vårt Galleri någon gång...funderar på ett projekt med gemensamt tema. Linnevävar är hennes senaste alster...med egenodlat lin som hon berett och så slutligen har som inslag. Gåsögon är roligt att väva!
Linnedukar blir bara vackrare med åren...särskilt när de manglas. 
Jag fick kika i Stinas vävpärmar också. Många drällvävar från trakten har hon dokumenterat och några har vävts upp. Linneskåpet är fullt nu! skrattar Stina.


Vilket härligt väv-liv! Och frågan återkommer: hur länge ska vi orka hålla på!?

Vi sitter på kökssoffan i hennes vävbod och Stina bläddrar i sin pärm med bilder på vävar som hon har i sin repertoar. Ja,kanske att jag orkar göra den här...hm. 

Aldrig ge upp!

Och när den dagen kommer då det helt enkelt inte är fysiskt möjligt...ja då har livet ändå varit väldigt vackert och rikt. Stunderna vid vävstolen ...det kreativa skapandet. Ja det är livet självt i all sin rikedom. I tacksamhet. I ödmjukhet. Med glöd och kärlek. Med fantasi och färgrikedom.

Till glädje för Dig och Mig! Min vägg pryds nu av två fina textila bilder som Stina vävt. Måsen och Fiskeboden. Passar ju mig som alltid längtar till havet!

Ha det fint i våren!