Jaha så var det dags igen!
Happy needlebinding Friday with a pair of socks made from leftovers from my viking shawl...Av efsingarna från min sjal vävd I varptyngd vävstol har jag sytt ännu ett par sockor i medetidsmodell...tror att originalet är en tysk socka som omnämns i Ulrike Claßen Bùttners bok Nalbinding What in the World is that?
You can also find this sock on Pinterest.
I made a simple description. I use handspun yarn from Värmland sheep Hedvig.
Det svarta handspunna garnet kommer från tackan Hedvig. Fick jag av en vän...Så ingen kostnad där! Garnet till sjalen är växtfärgat av mig och inköpt på tradera av en kvinna som betade garnet någon gång på 80-talet. Sedan blivit liggande...
Så totalkostnad för sjal och sockor ligger på ca 200 kr.
Väldigt enkel beskrivning. Håll till godo!Mallen är i naturlig storlek 1:1 så om du skriver ut bilden som en A4 kan det ju funka.
I utkanten av bilden ligger vita 2 tr handspunna garner från Dala pälsfår. De använder jag till att sy lite annat nu...återkommer om det.
Hösten är även tid att skaffa fin ull från olika håll..mer Dala som är så härligt glansigt...göra fler vantar med broderi eller helt enkelt en att-bli-glad-av-vante !?
Har även köpt fin kardad ull från Åddebo ull.
Jättefin kvalitet.
Solvanten "Aurinko" sydde jag för några år sedan och broderade en enkel solsymbol,bårder runt tummen och nedtill och sydde en liten frans.Som en kyrkvante från förr!
Där har jag använt Dala pälsull från "min" leverantör Carina som kallar sig Solängel...hon har så vackra namn på fåren också. Detta garn kom från Gosnos.
Hennes ull har fått pris på Ull SM.
Så glad och tacksam för detta samarbete! Heja oss som arbetar med svensk ull! Och ännu är min verksamhet igång och nyss skickade jag iväg en laddning garn till Karin i Göteborg.
Ska bli spännande att se vad hon stickar denna gång av garnerna Hedared, Baroque och Lacrimosa alla i Aran kvalitet och härligt höstmurriga närproducerade unika.
Kreativa skapandet vid spinnrocken fortsätter och just nu är det lite olika sjalgarn...många meter per härva. Ja tråden räcker nog från Gläntan till vår vackra lilla medeltidskyrka. Som får ny mur runt sig nu...som ett smycke ligger det där i landskapet och skiner...av glädje.
Det var kyrkan i Gerum vi mötte vid vårt allra första besök i byn...jag hade sett en annons i tidningen LAND om ett ställe till salu...och ja, det blev vårt!Lilla fina kyrka!
Det finns inte många Gerumsbor kvar nu...det är väl frissan Barbro och så vi, som bott här i mer än 30 år nu i dagarna. 1988 flyttade vi hit på hösten.
Då fanns det fyra gårdar med mjölkkor idag bara en. Då fanns det fem jordbruk med olika inriktningar idag bara en...gårdarna började köpas upp och gärdena slogs ihop. Folk utifrån äger det mesta nu...men vi har en småskalig ekobonde som kommit till också. Jag frågade honom i början om var han lärt sig om odlande...jo det har jag läst mig till! var svaret....och nu är han någon slags odlar-guru...ack ja! Men så är det med mycket idag...tidigare generationers kunnande värderas inte ...Nej hjulet ska uppfinnas igen och igen...
Så är det ju i nålbindningsvärlden också...lätt att glömma hur hantverket lärdes ut förr mellan olika generationer...Jag lärde mig sy av Ingrid som lärde sig av Ulla i Falekvarna som gick på kurs hos Kerstin Paradis Gustafsson ...
Och jag har lärt ut till några bl a Maria i Åsle. Åslevanten kommer förresten att vara en Månadens vante ...så missa inte min vantvrå på Falbygdens museum! Snart kommer en ny vante för November månad...vad månde det bli....!?
Väl mött! Och ha en fin höst med mycket hantverk konst härlig läsning och sköna promenader,njut av trädgårdens sista blomning och skogens glödande löv!
En vacker tid väntar!